29. března 2011
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. K mouce na válu přidáme na kousky nakrájené máslo, vejce, trochu soli a 2 lžíce vody. Dobře propracujeme. Těsto dáme do chladničky na hodinu odležet. Pak ho rozválíme na 2 mm silný kruh a opatrně přendáme do máslem vytřené koláčové formy. Dno zakryjeme pečicím papírem a zasypeme fazolemi. Předpečeme v předehřáté troubě při 210 °C asi 10 minut. Teplotu snížíme na 170 °C a pečeme dalších 10 minut.

2. Chřest povaříme asi 1,5 minuty v osolené vodě, pak jej vyjmeme, zprudka zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Polovinu nakrájíme na menší kousky, zbytek necháme vcelku.

3. Do misky rozklepneme vejce, přilijeme smetanu, okořeníme muškátovým oříškem, podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme oba nastrouhané sýry a vše důkladně promícháme.

4. Z předpečeného korpusu odstraníme fazole s pečicím papírem a necháme ho zchladnout. Pak vlijeme vaječnou směs s modrým sýrem, do které jsme zamíchali kousky chřestu. Na povrch rozložíme ozdobně celý chřest, posypeme parmazánem a dáme do trouby vyhřáté na 130 °C. Pečeme ještě asi 30 minut.

Ingredience

250 g čerstvého nebo mraženého zeleného chřestu
sůl
3 vejce
250 ml smetany ke šlehání
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
mletý černý pepř
100 g modrého sýra (např. niva)
50 g parmazánu
Křehké těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla + lžíce na formu
1 vejce
sůl
2 lžíce strouhaného parmazánu
mouka na vál