24. března 2011

Postup

1. Vejce uvaříme natvrdo, prudce zchladíme ve studené vodě a oloupeme. Tři vejce rozkrojíme, vyjmeme žloutky a rozmačkáme je vidličkou. Nálev z okurek smícháme s 200 ml vody a zahřejeme asi na 50 °C. Přidáme želatinu, rozmícháme a stáhneme z plotýnky.

2. Rozmačkané žloutky promícháme s majonézou a po částech do nich vmícháme rozpuštěnou želatinu. Karotku, okurky, šunku, cibuli a bílky nakrájíme na kostičky. Hrášek a kukuřici propláchneme a necháme okapat. Vše nasypeme do majonézové hmoty, dochutíme solí, pepřem a promícháme.

3. Formu na tlačenku vyložíme potravinářskou fólií tak, aby přečnívala přes okraj. Do formy nalijeme část směsi, do středu položíme celá vařená vejce a opatrně dolijeme zbylou směsí po okraj formy.

4. Formu uzavřeme fólií, uložíme do chladničky a necháme přes noc ztuhnout. Pak vaječnou tlačenku nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.

Ingredience

6 vajec
200 ml nálevu z okurek
1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku (20 g)
200 g majonézy
100 g sterilované baby karotky
3 sterilované okurky
100 g šunky
1 červená cibule
100 g mraženého hrášku
100 g mražené kukuřice
sůl a mletý černý pepř