24. března 2011

Postup

1. Hladkou mouku smícháme s vejci, máslem, 3 lžícemi vody a špetkou soli. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zabalíme do folie a vložíme krátce odpočinout do lednice.

2. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky, vařená vejce na osminky. Pórek nakrájíme na kolečka, omyjeme je ve studené vodě a necháme okapat. Smetanu smícháme se syrovými vejci, polovinou nastrouhaného tvrdého sýra a lučinou. Směs lehce osolíme, přidáme okapaný pórek, promícháme a ochutíme čerstvým tymiánem a pepřem.

3. Těsto vyndáme z lednice a na pomoučněném vále rozválíme na plát silný cca 3-4 mm. Koláčovou formu vyložíme křehkým těstem a dno propícháme vidličkou. Na dno rozložíme nakrájené uvařené brambory, pokryjeme je smetanovou směsí s pórkem a rovnoměrně poklademe dílky vařených vajec.

4. Povrch posypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Připravený koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova asi 40 minut. Upečený koláč ozdobíme lístky mladé bazalky.

Ingredience

300 g hladké mouky
2 vejce
160 g másla
sůl
Náplň:
3 vařené brambory
2 vařená vejce
2 pórky
200 ml smetany ke šlehání
2 syrová vejce
150 g tvrdého sýra (ementál)
150 g lučiny
4 snítky tymiánu
mletý černý pepř
2 stroužky česneku
bazalka na ozdobu