24. března 2012

Postup

1. Čočku propláchneme, vsypeme do hrnce a zalijeme vodou. Asi 2 hodiny ji necháme nabobtnat. Poté ji uvaříme na skus. Těsně před koncem vaření ji osolíme. Scedíme ji a necháme okapat.

2. Mrkev s celerem očistíme. Mrkev nakrájíme na kolečka a spaříme v osolené vroucí vodě. Na sítku ji necháme okapat. Celer pokrájíme na drobné špalíčky.

3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Řepu vyklopíme ze skleničky a necháme odkapat nálev.

4. Do mísy vsypeme čočku. Přidáme cibuli, mrkev, celer, řepu a kopr. Vše zakapeme olejem, osolíme, opepříme a promícháme. Nakonec salát dochutíme octem a uložíme ho do ledničky vychladit. Před podáváním ho doplníme čerstvým sýrem, nejlépe kozím.

Ingredience

160 g hnědé čočky
sůl
2 menší mrkve
1 řapík celeru
1 červenou cibuli
200 g sterilované červené řepy
hrst sekaného kopru
1-2 lžíce oleje
mletý černý pepř
dle chuti červený vinný ocet
150 g čerstvého sýra (nejlépe kozího)