15. března 2012

Postup

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnku rozehřejeme olej, přidáme cibuli a krátce ji osmažíme. Zaprášíme hladkou moukou, dobře promícháme a ještě mírně osmahneme. Pak přilijeme vývar, rozmícháme a necháme asi 30 minut provařit.

2. Mezitím očistíme mrkev a nastrouháme najemno. Růžičkovou kapustu dobře očistíme, opláchneme ji a pokud jsou růžičky velké, rozkrájíme je na čtvrtky. Do provařené polévky nasypeme mrkev a kapustičky a uvaříme doměkka. Dáváme pozor, aby se kapusta nerozvařila, růžičky mají zůstat v celku.

3. Polévku dochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem. Nakonec můžeme polévku zjemnit smetanou. Při podávání polévku posypeme usekanou petrželkou nebo celerovou natí.

Ingredience

300 g růžičkové kapusty
1 cibule
1 malá mrkev
1 lžíce oleje
50 g hladké mouky
1500 ml zeleninového vývaru
2-3 stroužky česneku
pepř
sůl
120 ml smetany na šlehání
Na ozdobení:
petrželka nebo celerová nať