15. března 2012
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme omyté a nasekané jahodové a kopřivové lístky společně s jemně nasekanou mladou cibulkou. Krátce orestujeme, zalijeme vlažným vývarem a přivedeme k varu. Podle potřeby přisolíme a na mírném plameni asi 5 minut povaříme.

2. Do nízkého kastrůlku nebo do hluboké pánve dáme vařit vodu, do které přidáme lžičku soli a lžíci octa. Do mírně vroucí vody opatrně vyklepneme jedno vejce po druhém. Bílek vždy vařečkou nebo vidličkou přihrneme lehce k žloutku, aby vejce zůstalo pěkně celistvé.

3. Vaříme velmi zvolna asi 3 minuty, pak je pomocí naběračky nebo lopatky opatrně přeneseme do talířů a přelijeme polévkou. Podáváme s nasucho upečenými kostičkami rohlíku.

Ingredience

1 lžíce másla
hrst jahodového listí
hrst mladých kopřiv
1 naťová cibulka
sůl
1000 ml hovězího vývaru
1 lžíce octa
4 vejce
1 rohlík