15. března 2012

Postup

1. Pórek důkladně očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky.

2. V hrnci rozpustíme máslo a opečeme na něm nakrájenou cibulku dozlatova. Přidáme brambory a pórek. Krátce podusíme a zalijeme vývarem. Zeleninu uvaříme doměkka a necháme mírně zchladnout.

3. Několik kousků brambor a pórku odložíme stranou a zbylou zeleninu s vývarem rozmixujeme. Rozmixovanou směs zalijeme mlékem, vložíme zpět kousky brambor a pórku a povaříme.

4. Polévku dochutíme solí, muškátovým květem a citronovou šťávou. Na talíři dozdobíme polévku zakysanou smetanou a nasekanou zelenou petrželkou. 

Ingredience

200 g pórku
2 brambory
1 lžíce másla
1 cibule
1000 ml vývaru
100 ml mléka
1 citron
120 ml zakysané smetany
1 lžíce nasekané petrželky
sůl
špetka muškátového květu