14. března 2013
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Maso očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší plátky, které přes fólii naklepeme. Špenát očistíme a spaříme v horké vodě. Sýr nakrájíme na špalíčky. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na delší kousky.

2. Plátky masa osolíme, rozdělíme na ně šunku, pokryjeme spařeným špenátem a doprostřed dáme kousek sýra a jarní cibulky. Pečlivě stočíme do závitků, které převážeme kuchyňskou nití nebo sepneme párátky.

3. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme v pánvi na rozpáleném oleji. Pak do pánve vložíme závitky a zprudka je opečeme ze všech stran. Závitky i s cibulí dáme do pekáčku, podlijeme je vínem a 150 ml vývaru.

4. Dusíme v předehřáté troubě při 190 °C asi 50 minut doměkka. Během dušení podléváme podle potřeby vodou nebo vývarem. Hotové závitky vyjmeme a udržujeme teplé. Výpek nalijeme do pánve a vyrestujeme na tuk. Přilijeme zbylý vývar a přivedeme k varu. Zahustíme podle potřeby jíškou a omáčku zjemníme kysanou smetanou. Jako příloha jsou vhodné těstoviny a vařená brokolice.

Ingredience

800 g telecí kýty
250 g čerstvého špenátu
100 g rokfóru (nebo jiného sýra s modrou plísní)
1/2 svazku jarní cibulky
sůl
100 g šunky (plátky)
1 cibule
2 lžíce oleje
200 ml bílého vína
250 ml zeleninového vývaru z kostky
popř. 1 lžička instantní jíšky
200 g zakysané smetany