7. března 2013
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Na pánvi na oleji orestujeme pokrájenou zelenou část jedné cibulky. Pak vmícháme pokrájený špenát nebo kopřivy a krátce na oleji podusíme. Nakonec přidáme rozdrobené droždí a mícháme, dokud se nerozpustí.

2. Do mísy vložíme na kostičky nakrájené housky, kostičky vařeného bůčku, vejce, smetanu, mouku a nasekanou petržel. Přidáme podušený špenát, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Formu vymažeme lehce máslem, vysypeme strouhankou a naplníme. Nádivku pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 25 minut.

3. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zbytek cibulek nakrájíme na špalíky. Na pánvi rozpustíme máslo a cibulky a kedlubny na něm orestujeme. Pak přilijeme malou naběračku vody, osolíme a přidáme smetanu na vaření a strouhaný křen. Přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se většina tekutiny neodpaří. Zeleninu rozdělíme na talíře, na ni poklademe plátky nádivky a ozdobíme plátky ředkviček a lísky kerblíku.

Ingredience

2 lžíce oleje
2 jarní cibulky
2 velké hrsti kopřiv nebo špenátu
20 g droždí
3 housky
150 g vařeného uzeného bůčku
2 vejce
80 ml smetany na vaření 12%
2 lžíce polohrubé mouky
1 hrst ploché petržele
sůl
1/2 lžičky černého drceného pepře
máslo a strouhanka na vysypání formy
2 kedlubny
150 ml smetany na šlehání 30%
2 lžíce strouhaného křenu
sůl
2 ředkvičky
kerblík na ozdobu