26. února 2013

Postup

1. Maso očistíme, opepříme a naložíme do marinády z červeného vína a tymiánu. Necháme marinovat alespoň jeden den. Druhý den maso vyndáme z marinády, osušíme a osolíme. V pánvi rozehřejeme máslo s olejem a opečeme maso z obou stran. Pak jej vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 15-20 minut.
2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Výpek z masa vlijeme do hrnce, přisypeme cibuli a česnek a orestujeme je dozlatova. Zaprášíme moukou a ještě chvilku společně restujeme. Směs zalijeme marinádou z červeného vína a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak zvolna provaříme, dokud omáčka nezhoustne.
3. Brambory očistíme, nakrájíme na kousky a uvaříme. Slaninu nakrájíme na nudličky a opražíme. Přidáme uvařené brambory, petrželku a podle chuti osolíme a opepříme. Bramborovou směs rozmačkáme, vložíme do vymazaných zapékacích misek a krátce ji zapečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C.
4. Mrkev, cuketu a petržel očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Máslo rozpustíme v pánvi a zeleninu orestujeme, podlijeme vývarem a krátce podusíme. Na závěr ochutíme solí a pepřem. Upečené maso nakrájíme na plátky a podáváme se zapečenými bramborami a zeleninou.

Ingredience

Na maso:
800 g daňčího hřbetu
300 ml červeného vína
2 lžíce nasekaného tymiánu
mletý černý pepř
sůl
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
1 cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
Na přílohu:
600 g brambor
100 g slaniny
2 lžíce nasekané petrželky
2 mrkve
1 cuketa
1 petržel
2 lžíce másla
100 ml zeleninového vývaru