26. února 2013

Postup

1. Maso dobře očistíme. Slaninu nakrájíme na špalíčky a maso jimi prošpikujeme. Převážeme ho potravinářským provázkem, osolíme a vložíme do mísy. Obložíme ho rozebranou cibulí, plátky česneku, posypeme tymiánem, rozmarýnem a roztlučeným jalovcem a pokapeme červeným vínem. Přikryjeme ho fólií a necháme do druhého dne v chladu marinovat.

2. Maso i s kořením a nálevem vložíme do pekáče a pečeme při 180 °C asi 45 minut doměkka.

3. V kastrůlku rozpálíme máslo a přisypeme na kostičky nakrájenou cibuli. Necháme ji zesklovatět, přilijeme víno a svaříme. Podle potřeby přilijeme vodu, přivedeme k varu a vmícháme povidla. Ochutíme pepřem, skořicí a badyánem a pomalu vaříme, až se omáčka svaří na polovinu. Pak ji přecedíme, vložíme do ní sušené švestky, dochutíme solí a ještě povaříme. Omáčku podáváme ke kančí kýtě.

Ingredience

800 g kančí kýty
100 g špeku
sůl
1 cibule
2 stroužky česneku
2 větvičky tymiánu
1 větvička rozmarýnu
5 kuliček jalovce
200 ml vína
sůl
Na omáčku:
50 g másla
1 malá cibule
100 ml vína
50 g švestkových povidel
mletý černý pepř
kousek celé skořice
1 hvězdička badyánu
60 g sušených švestek