24. února 2013

Postup

1. Prsíčka opláchneme, osušíme a kůži opatrně prořízneme. Osolíme je, posypeme pepřem a necháme 20 minut odležet.

2. Karotku očistíme a necháme u ní krátkou část natě. Oloupeme ji a v osolené vodě povaříme tak, aby zůstala pevná. Ostavíme a necháme 10 minut dojít.

3. Prsíčka opečeme na troše oleje, přendáme na pekáček a dáme do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečeme 15 – 20 minut podle jejich velikosti.

4. V kastrůlku nahřejeme olej, přidáme nakrájenou šalotku a mícháme, dokud nezesklovatí. Zalijeme vínem a krátce povaříme. Přidáme med a zvolna vaříme do zhoustnutí. Pak přilijeme vývar, přidáme šťávu z pomeranče, lžičku nastrouhané pomerančové kůry, rajčatový protlak a pomalu provaříme.

5. Prsíčka vyndáme a necháme na teplém místě asi 8 minut dojít. Karotku prohřejeme na pánvi s rozehřátým máslem. Šťávu z masa přilijeme do omáčky, kterou podle chuti osladíme. Na talíře rozdělíme karotku, přidáme omáčku, na plátky nakrájené maso a doplníme vhodnou přílohou – opečené brambory nebo kroketky.

Ingredience

800 g kachních prsíček (4 kusy po 200 g)
sůl
3 lžičky hrubě drceného pepře
300 g mladé karotky
2 lžíce olivového oleje
200 g šalotky
250 ml červeného vína
2 lžíce medu
200 ml vývaru
1 pomeranč bio
30 g másla
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce cukru