24. února 2013

Postup

1. Mátu omyjeme a nasekáme najemno. Česnek oloupeme a utřeme. Asi 100 ml olivového oleje smícháme s mátou, česnekem a mletou paprikou.

2. Kachnu omyjeme, osušíme a rozdělíme na porce, které osolíme, opepříme a potřeme marinádou. Asi 2 hodiny je necháme odležet.

3. Pak porce kachny opečeme na oleji v pánvi a přendáme je do pekáče. Potřeme je opět marinádou a podlijeme vývarem. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a přidáme do pekáče. Vše zakryjeme alobalem a v troubě při 180 °C necháme péct. Během pečení kachnu potíráme zbylou marinádou a dle potřeby podléváme vývarem. Asi po hodině pekáček odkryjeme a kachnu dopečeme dozlatova.

4. Pečenou kachnu vyjmeme a uchováme ji teplou. Výpek vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou a za stálého míchání zalijeme vínem a trochou vývaru. Štávu provaříme, dochutíme a přecedíme. Kachnu přelijeme šťávou a podáváme s bramborami.

Ingredience

1 svazeček čerstvé máty
2 stroužky česneku
olivový olej
1 lžička sladké papriky
1 kachna
sůl
mletý černý pepř
zeleninový vývar na podlévání
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
100 ml červeného vína