17. února 2015

Postup

1. Stehna očistíme, osolíme, potřeme olejem a poklademe plátky česneku a lístečky bazalky. Zakryjeme je fólií a necháme 2 hodiny odležet.

2. Pak dáme stehna do pekáčku, podlijeme je třetinou vína a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 45 minut. Mouku a máslo promícháme a připravíme si moučné máslo.

3. V rendlíku přivedeme k varu zbylé víno, přimícháme smetanu a moučné máslo. Důkladně prošleháme a necháme přijít k varu. Upečená stehna vyndáme, šťávu přilijeme do omáčky, přisypeme sýr a společně provaříme asi 20 minut.

4. Kuličky vína přepůlíme, zbavíme semínek a zprudka opečeme na zbylém oleji. Zalijeme portským a necháme odpařit. Stehna rozdělíme na talíře, přidáme omáčku a nakonec opečené víno.

Ingredience

4 kuřecí stehna
sůl
40 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
4 snítky bazalky
300 ml suchého bílého vína
30 g hladké mouky
40 g másla
100 ml smetany 33%
20 g strouhaného parmezánu
300 g kuliček bílého a modrého vína
50 ml portského