14. února 2016

Postup

1. Kachní prsa očistíme, opláchneme a osušíme. Kůži ostrým nožem nařízneme do kříže. Sůl smícháme s cukrem a levandulí a vetřeme do kachních prsou. Zabalíme do mikroténové fólie a necháme 12 hodin odpočinout.

2. Maso vyjmeme z marinády a osušíme. Na pánvi rozehřejeme olej a maso opečeme. Pečeme nejprve kůží dolů a pak otočíme. Opečené maso přendáme do pekáčku a v předehřáté troubě dopečeme (při 180 °C asi 15 minut).

3. Zázvor a citronovou trávu očistíme a vše nakrájíme na drobné kousky. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Přendáme je do hrnce, přidáme zázvor, citronovou trávu, vinný ocet a cukr. Přilijeme asi 100 ml vody a uvaříme doměkka. Pak necháme zchladnout.

4. Rýžové nudle zalijeme vlažnou vodou a necháme asi 3 minuty odstát. Pak je scedíme, necháme okapat a přidáme k červené řepě. Limetku s pomerančem omyjeme a kůru nastrouháme na dlouhé nudličky. Z dužiny vylisujeme šťávu, přidáme rybí omáčku, sezam, lístky koriandru, promícháme a nalijeme na skleněné nudle s řepou.

5. Kachní prsa nakrájíme na plátky, obložíme nudlemi s červenou řepou a vše posypeme kůrou z citrusů.

Ingredience

400 g kachních prsou
1 lžička soli
1 lžička třtinového cukru
1 lžička sušeného květu levandule
40 ml oleje
10 g čerstvého zázvoru
1 stonek citronové trávy
1 červená řepa (150 g)
80 ml bílého vinného octa
60 g cukru
100 g skleněných nudlí
1/2 limetky (bio)
1/2 pomeranče (bio)
1 lžička rybí omáčky
1 lžíce pražených sezamových semínek
1 snítka koriandru