Ingredience150 ml smetany ke šlehání |
1. V míse ušleháme smetanu, mléko s cukrem a žloutky do pěny. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme zrníčka, přidáme je do vaječné pěny a promícháme.
2. Jahody omyjeme a odstraníme okvětí. Rozkrájíme je na čtvrtiny a rozdělíme do dvou žáruvzdorných misek nebo varných sklenic. Na jahody nalijeme žloutkový krém (misky naplníme jen do tří čtvrtin). Pak dáme nádobky s krémem do pekáče naplněného do poloviny horkou vodou (měla by dosahovat skoro k okraji misek) a pečeme 35 minut v troubě při 100 °C.
3. Poté je vyndáme z trouby a krém necháme vychladnout. Pak povrch zasypeme cukrem, vložíme pod rozehřátý gril a necháme cukr roztavit na karamel.
4. Horký krém můžeme ještě ozdobit čerstvými jahodami a podáváme.