25. listopadu 2015

Postup

1. Jahodové čatní: Omyté jahody nakrájíme na plátky. Feferonku rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno. Šalotku usekáme nadrobno, dáme ji do hrnce a posypeme cukrem. Cukr necháme na středním ohni zkaramelizovat, pak přilijeme ocet a rozmícháme.

2. Když se tekutina částečně odpaří, přisypeme nakrájené jahody a feferonku a vaříme v hrnci bez pokličky asi 40 minut, dokud hmota nezhoustne. Občas promícháme.

3. Panenku opláchneme a osušíme. V pánvi rozpálíme máslo. Panenku osolíme a opepříme a opečeme na pánvi ze všech stran dozlatova (celkem asi 15 minut). Zabalíme ji do alobalu a necháme v teple asi 10 minut odležet. Pak ji nakrájíme na plátky a podáváme s jahodovým čatní.

Ingredience

1 velká vepřová panenka (400 g)
2 lžíce másla
čerstvě mletý černý pepř
mořská sůl
Jahodové čatní:
750 g jahod
1 malá červená feferonka
1 šalotka
100 g cukru
6 lžic jemného octa (např. malinový)