Ingredience400 g rýže (kulaté) 1 velká cibule 3 stroužky česneku 80 ml olivového oleje 700 ml rybího vývaru sůl a mletý pepř 400 g mořských plodů (mražené krevety, mušle, krabí maso atd.) 100 ml bílého vína 2 lžíce strouhaného parmazán 2 lžíce másla 1 citron bylinky na ozdobení |
1. Rýži důkladně propláchneme a necháme okapat. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na rozpáleném oleji.
2. Přidáme rýži, dobře vše promícháme a krátce orestujeme. Přilijeme asi 2/3 vývaru, osolíme a dusíme asi 10 minut, až se tekutina vsákne.
3. Pak zamícháme mořské plody, zalijeme zbytkem vývaru a bílým vínem. Dusíme ještě asi 5 minut, až je rýže měkká, ale nerozvařená.
4. Nakonec přidáme nastrouhaný parmazán a máslo a už jen zlehka promícháme. Hotové rizoto ochutíme solí, pepřem a podáváme ozdobené čerstvými bylinkami nebo citronem.