7. ledna 2016

Postup

1. Rýži důkladně propláchneme a necháme okapat. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na rozpáleném oleji.

2. Přidáme rýži, dobře vše promícháme a krátce orestujeme. Přilijeme asi 2/3 vývaru, osolíme a dusíme asi 10 minut, až se tekutina vsákne.

3. Pak zamícháme mořské plody, zalijeme zbytkem vývaru a bílým vínem. Dusíme ještě asi 5 minut, až je rýže měkká, ale nerozvařená.

4. Nakonec přidáme nastrouhaný parmazán a máslo a už jen zlehka promícháme. Hotové rizoto ochutíme solí, pepřem a podáváme ozdobené čerstvými bylinkami nebo citronem.

Ingredience

400 g rýže (kulaté)
1 velká cibule
3 stroužky česneku
80 ml olivového oleje
700 ml rybího vývaru
sůl a mletý pepř
400 g mořských plodů (mražené krevety, mušle, krabí maso atd.)
100 ml bílého vína
2 lžíce strouhaného parmazán
2 lžíce másla
1 citron
bylinky na ozdobení