7. ledna 2016

Postup

1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Řapík celeru omyjeme a nakrájíme nadrobno. Vše orestujeme v hrnci na rozehřátém oleji. Přisypeme propláchnutou a okapanou rýži a krátce ji za stálého míchání opékáme.

2. Rýži zalijeme vínem a vaříme, dokud se víno nevsákne. Pak přilijeme jednu naběračku zeleninového vývaru a za stálého míchání pomalu vaříme, až se tekutina vsákne. Postup opakujeme, dokud nebude rýže téměř měkká.

3. Husí játra očistíme a nakrájíme na kostičky. Očištěné houby nakrájíme na silnější plátky a opečeme je společně s játry na troše oleje. Vložíme je do rizota a zlehka promícháme.

4. Hotové rizoto odstavíme, přidáme máslo a část nastrouhaného parmezánu a ještě jednou promícháme. Rizoto rozdělíme na talíře, posypeme nastrouhaným parmezánem a ozdobíme petrželkou.

Ingredience

1 menší cibule
2 stroužky česneku
1 stonek řapíkatého celeru
olivový olej
400 g kulaté rýže na rizoto (např. Arborio)
200 ml bílého vína
1000 ml zeleninového vývaru
300 g husích jater
150 g hub
100 g másla
120 g parmezánu
petrželka