7. ledna 2016

Postup

1. Dva stejné dlouhé kusy karé uprostřed podélně rozřízneme. Všechny 4 kusy pak potřeme ze všech stran bílým jogurtem a necháme asi 30 minut rozležet.

2. Mezitím nakrájíme omyté brambory na slabé plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Brambory a cibuli smícháme s hořčicí a rozpuštěným máslem. Na plech rozložíme polovinu brambor. Posypeme je strouhaným sýrem a a na ně naskládáme zbylé brambory.

3. Připravíme si pesto. Oregano, petržel, česnek a olej rozmixujeme.

4. Z odleželého masa setřeme jogurt a okořeníme ho chilli solí. Kusy masa po celé délce řezné plochy potřeme zeleným pestem. Pak je těmito plochami po dvou spojíme k sobě, obalíme slaninou a převážeme provázkem.

5. Maso položíme na připravené brambory. Zakryjeme alobalem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 200 °C nejprve 40 minut. Pak odstraníme alobal a pečeme dalších 20 minut, až slanina zezlátne. Maso nakrájíme na plátky a servírujeme s pečenými bramborami.

Ingredience

2 x 800 g vepřového karé (kotlety bez kosti v celku)
150 g bílého jogurtu
700 g brambor (typ C)
1 cibule
2 lžíce dijonské hořčice
100 g másla
100 g tvrdého sýra na strouhání
1/2 lžičky chilli soli
250 g slaniny uzené studeným kouřem
Na zelené pesto:
hrst lístků čerstvého oregana
hrst listů petrželky
2 stroužky česneku
50 ml extra panenského olivového oleje