Vánoční rybí polévka
Suroviny:
1 kapří hlava
1 cibule
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
sůl
2 větší mrkve
1 velká petržel
1/4 celeru
50 g másla
12 kapustiček
100 ml bílého vína
mlíčí a jikry z 1 kapra
mletý černý pepř
špetka muškátového květu
hrst sekané petrželky nebo pažitky
Postup:
1. Kapří hlavu zbavíme žáber, očistíme a vložíme do hrnce se studenou vodou. Přidáme rozkrojenou cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř a trochu soli. Vše na mírném ohni vaříme asi 30 minut. Hlavu vyjmeme a obereme z ní maso. Vývar přecedíme a znovu přivedeme k varu.
2. Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme a orestujeme na másle v pánvi. Kapustičky také očistíme a společně s orestovanou zeleninou je vložíme do vroucího vývaru. Přilijeme víno. Vše necháme vařit asi 10 minut.
3. Mlíčí a jikry několik minut povaříme v mírně osolené vodě. Scedíme je, pokrájíme a přidáme do polévky. Polévku dochutíme mletý pepřem, muškátem a solí a přidáme do ní kapří a maso a petrželku nebo pažitku. Pro výraznější chuť do ní přidáme trochu Polévkového koření Kucharek. Podáváme s krutóny z bílého pečiva.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 975 kJ/233 kcal
Počet porcí/kusů 4