20. prosince 2015
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media
V každé rodině najdete osvědčený recept na vánoční polévku, vyzkoušejte letos něco nového:
1 / 6

Vánoční rybí polévka

Suroviny:

  • 1 kapří hlava
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • sůl
  • 2 větší mrkve
  • 1 velká petržel
  • 1/4 celeru
  • 50 g másla
  • 12 kapustiček
  • 100 ml bílého vína
  • mlíčí a jikry z 1 kapra
  • mletý černý pepř
  • špetka muškátového květu
  • hrst sekané petrželky nebo pažitky

Postup:
1. Kapří hlavu zbavíme žáber, očistíme a vložíme do hrnce se studenou vodou. Přidáme rozkrojenou cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř a trochu soli. Vše na mírném ohni vaříme asi 30 minut. Hlavu vyjmeme a obereme z ní maso. Vývar přecedíme a znovu přivedeme k varu.

2. Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme a orestujeme na másle v pánvi. Kapustičky také očistíme a společně s orestovanou zeleninou je vložíme do vroucího vývaru. Přilijeme víno. Vše necháme vařit asi 10 minut.

3. Mlíčí a jikry několik minut povaříme v mírně osolené vodě. Scedíme je, pokrájíme a přidáme do polévky. Polévku dochutíme mletý pepřem, muškátem a solí a přidáme do ní kapří a maso a petrželku nebo pažitku. Pro výraznější chuť do ní přidáme trochu Polévkového koření Kucharek. Podáváme s krutóny z bílého pečiva.

Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 975 kJ/233 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 6