Mandlové hvězdičky
Suroviny:
100 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
100 g moučkového cukru
3 žloutky
200 g másla
100 g oloupaných mandlí
100 g oloupaných vlašských ořechů
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička nastrouhané citronové kůry
Dohotovení:
50 g celých oloupaných mandlí
1 bílek na potření
100 g rybízové marmelády
100 g čokoládové polevy
barevné perličky
Postup:
1. Mouku prosijeme s kypřicím práškem a moučkovým cukrem. Přidáme žloutky, na kousky nakrájené máslo, nastrouhané mandle a ořechy, vanilkový cukr a citronovou kůru. Vše zpracujeme na pevné těsto, které necháme v chladu hodinu odležet.
2. Těsto rozválíme na plát silný 3 mm. Z poloviny těsta vykrájíme větší hvězdičky a z druhé části menší hvězdičky. Rozložíme je na plechy. Větší hvězdičky ozdobíme mandlemi a potřeme je rozšlehaným bílkem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme vychladnout.
3. Polovinu menších hvězdiček potřeme marmeládou a slepíme je se zbylými hvězdičkami. Čokoládu rozpustíme, hvězdičky do ní namočíme a povrch ozdobíme perličkami. Necháme ztuhnout.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 401 kJ/96 kcal
Počet porcí/kusů 50