8. prosince 2015
Cukroví s oblíbenými mandličkami nesmí na vánočním stole chybět.
1 / 6

Mandlové hvězdičky

Suroviny:

  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 200 g másla
  • 100 g oloupaných mandlí
  • 100 g oloupaných vlašských ořechů
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • Dohotovení:
  • 50 g celých oloupaných mandlí
  • 1 bílek na potření
  • 100 g rybízové marmelády
  • 100 g čokoládové polevy
  • barevné perličky

Postup:
1. Mouku prosijeme s kypřicím práškem a moučkovým cukrem. Přidáme žloutky, na kousky nakrájené máslo, nastrouhané mandle a ořechy, vanilkový cukr a citronovou kůru. Vše zpracujeme na pevné těsto, které necháme v chladu hodinu odležet.

2. Těsto rozválíme na plát silný 3 mm. Z poloviny těsta vykrájíme větší hvězdičky a z druhé části menší hvězdičky. Rozložíme je na plechy. Větší hvězdičky ozdobíme mandlemi a potřeme je rozšlehaným bílkem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Po upečení necháme vychladnout.

3. Polovinu menších hvězdiček potřeme marmeládou a slepíme je se zbylými hvězdičkami. Čokoládu rozpustíme, hvězdičky do ní namočíme a povrch ozdobíme perličkami. Necháme ztuhnout.

Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 401 kJ/96 kcal
Počet porcí/kusů 50

1 / 6