Sýrová polévka se šafránem a dýňovými semínky
Potřebujeme: 2 g šafránu, 50 g ementálu, 100 g mozzarelly, 300 ml mléka, sůl, mletý černý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, 200 g taveného sýra, 200 ml bílého vína, 400 ml smetany na vaření, 2 lžíce bramborového škrobu, 4 lžíce dýňových semínek, bylinky na ozdobu, slané tyčky nebo italské grissini
Postup:
1. Šafrán namočíme na 10 minut do 3 lžic studené vody. Ementál nastrouháme najemno, mozzarellu nakrájíme na kostičky, vše dáme do hrnce a přilijeme mléko. Přivedeme k varu, osolíme, opepříme a ochutíme muškátem. Přidáme tavený sýr a vše rozmixujeme.
2. Pak přilijeme víno, smetanu a namočený šafrán. Vše za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Pokud je polévka řídká, zahustíme ji škrobem rozmíchaným v 50 ml vody a ještě krátce povaříme.
3. Mezitím dýňové semínka orestujeme na pánvi bez tuku, až začnou pukat. Hotovou polévku posypeme semínky a ozdobíme bylinkami. Doplníme slanou tyčkou nebo grissinou.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 2010 kJ/480 kcal
Počet porcí/kusů 4