17. září 2015
Brambory jsou vděčná surovina. Můžete je plnit různými dobrotami a pokaždé vytvoříte originální pokrm.
1 / 6

Zapékané plněné brambory

Potřebujeme: 4 velké brambory (varný typ B nebo C), 100 g slaniny, 100 g tvrdého sýra na strouhání, 1 stroužek česneku, 1 jarní cibulka, sůl, černý mletý pepř, 1 lžíce olivového oleje, několik snítek tymiánu, 100 g zakysané smetany

Postup:
1. Brambory pečlivě vydrhneme kartáčkem a vložíme do hrnce do studené osolené vody. Vaříme je asi 15 –20 minut do poloměkka. Mezitím nakrájíme slaninu na drobné kostičky. Sýr nastrouháme. Oloupaný česnek usekáme najemno. Z jarní cibulky oddělíme bílou část a nasekáme ji také nadrobno.

2. Vařené brambory rozkrojíme na poloviny a částečně vydlabeme dužinu. Smícháme ji s polovinou sýra, nasekaným česnekem a cibulkou. Podle chuti osolíme a opepříme.

3. Brambory potřeme olejem a naplníme připravenou směsí. Rozložíme je do zapékací mísy a posypeme kostičkami slaniny a tymiánem. Vložíme do trouby a pečeme při 200 °C asi 25 minut. Na posledních 5 minut posypeme povrch zbylým sýrem. Podáváme se zakysanou smetanou smíchanou s nasekanou zelenou částí jarní cibulky.

Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1696 kJ/405 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 6