Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

RECEPTY: Pečené plněné brambory na 6 způsobů

  8:00aktualizováno  25. března 2019 20:52
Brambory jsou vděčná surovina. Můžete je plnit různými dobrotami a pokaždé vytvoříte originální pokrm.

Zapékané plněné brambory

Potřebujeme: 4 velké brambory (varný typ B nebo C), 100 g slaniny, 100 g tvrdého sýra na strouhání, 1 stroužek česneku, 1 jarní cibulka, sůl, černý mletý pepř, 1 lžíce olivového oleje, několik snítek tymiánu, 100 g zakysané smetany

44901-136367_1

?Postup:

1. Brambory pečlivě vydrhneme kartáčkem a vložíme do hrnce do studené osolené vody. Vaříme je asi 15 –20 minut do poloměkka. Mezitím nakrájíme slaninu na drobné kostičky. Sýr nastrouháme. Oloupaný česnek usekáme najemno. Z jarní cibulky oddělíme bílou část a nasekáme ji také nadrobno.

2. Vařené brambory rozkrojíme na poloviny a částečně vydlabeme dužinu. Smícháme ji s polovinou sýra, nasekaným česnekem a cibulkou. Podle chuti osolíme a opepříme.

3. Brambory potřeme olejem a naplníme připravenou směsí. Rozložíme je do zapékací mísy a posypeme kostičkami slaniny a tymiánem. Vložíme do trouby a pečeme při 200 °C asi 25 minut. Na posledních 5 minut posypeme povrch zbylým sýrem. Podáváme se zakysanou smetanou smíchanou s nasekanou zelenou částí jarní cibulky.

Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1696 kJ/405 kcal

Počet porcí/kusů 4

Pečené brambory s brokolicí a ovčím sýrem

Potřebujeme: 6 velkých brambor, sůl, 300 g brokolice, 150 g lučiny, 2 lžíce celozrnné hořčice, 1 vejce, mletý černý pepř, 70 g ovčího sýra pecorino, olej na vymazání plechu

Na dip: 200 ml bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, 8 lístků máty

44901-136374_1

Postup:

1. Brambory omyjeme a ve slupce je uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Scedíme je a necháme zchladnout. Pak brambory podélně rozpůlíme, vnitřní část vydlabeme a dáme do mísy.

2. Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky a krátce ji povaříme v osolené vroucí vodě. Scedíme ji, nasekáme nahrubo a přidáme do mísy k bramborám. Vše vidličkou rozmačkáme a vmícháme lučinu, hořčici a vejce. Směs osolíme, opepříme a promícháme.

3. Rozpůlené a vydlabané brambory naplníme brokolicovou směsí. Posypeme je nastrouhaným ovčím sýrem a rozložíme na plech vymazaný olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut dozlatova.

4. V misce promícháme jogurt s prolisovaným česnekem, solí, pepřem a nasekanými lístky máty. Dip podáváme k upečeným bramborám.

Doba přípravy 50 (bez chladnutí) minut.

1 porce obsahuje 1085 kJ/259 kcal

Počet porcí/kusů 6

Batáty s klobáskou, fazolkami, kukuřicí a sýrem

Potřebujeme: 4 batáty, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 klobása, olivový olej, 150 g mražených zelených fazolek, 100 g mražené kukuřice, sůl, mletý černý pepř, 100 g nastrouhaného čedaru

44901-136369_1

Postup:

1. Batáty omyjeme, osušíme a položíme na plech. Dáme je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut do měkka.

2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Klobásku nakrájíme na půl kolečka. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme klobásu, rozmrazené fazolky a kukuřici. Vše společně orestujeme a ochutíme solí a pepřem.

3. Upečené batáty podélně nařízneme a naplníme připravenou směsí. Posypeme nastrouhaným sýrem a vložíme do vyhřáté trouby. Při teplotě 200 °C zapékáme, dokud se sýr nerozpustí.

Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 1951 kJ/466 kcal

Počet porcí/kusů 4

Pečené brambory s čočkou

Potřebujeme: 8 velkých brambor, olivový olej, sůl, mletý černý pepř, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 1 plechovka sterilované čočky (400 g), 1 plechovka sterilovaných rajčat (400 g), 100 g sterilované kukuřice, špetka oregana

44901-136370_1

Postup:

1. Brambory dobře omyjeme a osušíme je. Pokapeme je olivovým olejem, osolíme a opepříme. Pak každou zabalíme do alobalu. Brambory pečeme na grilu, dokud nejsou měkké.

2. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno. Mrkev a celer očistíme a pokrájíme na malé kousky. Vše orestujeme na olivovém oleji v pánvi. Přidáme scezenou čočku s rajčaty a kukuřici. Vše dochutíme solí, pepřem a oreganem a krátce povaříme.

3. Brambory vybalíme z alobalu a svrchu je nařízneme. Pak každou naplníme trochou čočkové směsi.

4. Brambory znovu rozložíme na gril a chvíli je necháme zapéct.

Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1152 kJ/275 kcal

Počet porcí/kusů 8

Pečené brambory plněné matjesovým salátem

Potřebujeme: 4 velké brambory (nebo 8 menších brambor), sůl, olej na potření

Salát: 2 jablka, 1 citron, 1 červená cibule, 300 g matjesů, 1 větší jarní cibulka, 3 snítky kopru, 300 g zakysané smetany, sůl, mletý černý pepř, listový salát na ozdobu

44901-136371_1

?Postup:

1. Nejprve si připravíme salát. Jablka oloupeme a odstraníme jádřince; dužinu nakrájíme na kostičky. Nasypeme je do mísy a zakapeme citronovou šťávou. Postupně nadrobno krájíme další suroviny a přidáváme je k jablkům - oloupanou cibuli, matjesy, očištěnou cibulku a kopr.

2. Do mísy přidáme smetanu a vše ochutíme solí, pepřem i citronovou šťávou. Salát důkladně promícháme a necháme odležet.

3. Brambory důkladně omyjeme a uvaříme v osolené vodě dopoloměkka. Scedíme je a necháme oschnout. Pak je dáme na plech a potřeme olejem. V troubě vyhřáté na 200 °C brambory upečeme doměkka.

4. Necháme je krátce zchladnout a pak z nich shora část vyřízneme (tyto části zbavíme slupky, pokrájíme a přidáme do salátu). Brambory rozdělíme na talíře, doplníme matjesovým salátem, ozdobíme kouskem citronu a listového salátu.

Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1937 kJ/463 kcal

Počet porcí/kusů 4

Bramboroví ježci s řepným salátem

Potřebujeme: 12 menších brambor, 120 g anglické slaniny (tenkých plátků), olivový olej na potření, sůl

Salát: 1 větší bulva červené řepy, 1/2 menšího celeru, 1/2 žluté papriky, 100 g rukoly, asi 2 lžíce olivového oleje, jablečný ocet dle chuti

44901-136372_1

Postup:

1. Brambory důkladně omyjeme a uděláme do nich několik zářezů (hlubokých asi do poloviny bramboru). Plátky slaniny nakrájíme na obdélníčky a vsuneme je do zářezů v bramborách.

2. Celé brambory potřeme olejem a jemně osolíme. Rozložíme je na plech, podlijeme 4 lžícemi vody, zakryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 210 °C. Po 20 minutách teplotu snížíme na 180 °C; po dalších 10 minutách brambory odkryjeme a dopečeme je doměkka.

3. Řepu důkladně opláchneme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Po vychladnutí ji stejně jako celer oloupeme. Papriku očistíme a s řepou i celerem nakrájíme na nudličky. Rukolu opláchneme, osušíme a přidáme k ostatní zelenině. Přilijeme zálivku připravenou z oleje, octa i soli a salát dobře promícháme. Podáváme ho k připraveným bramborám. Pokrm můžeme dle chuti doplnit zakysanou smetanou.

Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1270 kJ/303 kcal

Počet porcí/kusů 4

  • Nejčtenější

Horoskop pro každé znamení na 19. týden roku 2024

Jaké budou první květnové dny podle hvězd? Čeká nás radost, nebo stres? Panny, neplánovaně si musíte uklidit ve...

Jarní botník potřebuje jediné: tenisky. Frčí květy nebo retro nádech

Kozačky a válenky už dávno leží na dně botníku, ale na chůzi téměř bosou nohou to ještě není. Co si pořídit pro toto...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukliďte si domov a uspořádejte si život. Pár tipů, jak začít

Uklidit si kolem sebe pomáhá uklidit si mysl, tvrdí buddhističtí mniši. Důkladné gruntování totiž někdy může být...

Správná dvojka nejsou jen džíny a košile. Spárujte si ty nej kousky

Věrné přátelství nepojí jí jen Boba a Bobka, králíky z klobouku, ale také některé kousky oděvu. Nevěříte? Džíny a...

Zdraví vlasů začíná v pokožce. Máme pár tipů, jak jí zlepšit kondičku

Zimní čepice jsou už hudbou minulosti a vaše vlasy si konečně užívají volnost. Tedy, mohly by… pokud jim s tím...

RECEPT DNE: Quiche tří chutí

Tento slaný koláč je vyloženě přehlídkou těch nejoblíbenějších sýrů. Užijte si jejich soulad!

Umělkyně zdobí své tělo motivy předků, oživuje dávnou minulost

Dvaadvacetiletá Yarikazu Xipaya žijící v Brazílii maluje na své tělo ornamenty, které si ženy z domorodých kmenů samy...

RECEPT DNE: Kapr v kefírovém těstíčku s mandlemi

Už vymýšlíte, co budete chystat na štědrovečerní tabuli? Tohle je náš tip! A zbylým vínem samozřejmě můžete rybu...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...