Zapékané plněné brambory
Potřebujeme: 4 velké brambory (varný typ B nebo C), 100 g slaniny, 100 g tvrdého sýra na strouhání, 1 stroužek česneku, 1 jarní cibulka, sůl, černý mletý pepř, 1 lžíce olivového oleje, několik snítek tymiánu, 100 g zakysané smetany
?Postup:
1. Brambory pečlivě vydrhneme kartáčkem a vložíme do hrnce do studené osolené vody. Vaříme je asi 15 –20 minut do poloměkka. Mezitím nakrájíme slaninu na drobné kostičky. Sýr nastrouháme. Oloupaný česnek usekáme najemno. Z jarní cibulky oddělíme bílou část a nasekáme ji také nadrobno.
2. Vařené brambory rozkrojíme na poloviny a částečně vydlabeme dužinu. Smícháme ji s polovinou sýra, nasekaným česnekem a cibulkou. Podle chuti osolíme a opepříme.
3. Brambory potřeme olejem a naplníme připravenou směsí. Rozložíme je do zapékací mísy a posypeme kostičkami slaniny a tymiánem. Vložíme do trouby a pečeme při 200 °C asi 25 minut. Na posledních 5 minut posypeme povrch zbylým sýrem. Podáváme se zakysanou smetanou smíchanou s nasekanou zelenou částí jarní cibulky.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1696 kJ/405 kcal
Počet porcí/kusů 4
Pečené brambory s brokolicí a ovčím sýrem
Potřebujeme: 6 velkých brambor, sůl, 300 g brokolice, 150 g lučiny, 2 lžíce celozrnné hořčice, 1 vejce, mletý černý pepř, 70 g ovčího sýra pecorino, olej na vymazání plechu
Na dip: 200 ml bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, 8 lístků máty
Postup:
1. Brambory omyjeme a ve slupce je uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Scedíme je a necháme zchladnout. Pak brambory podélně rozpůlíme, vnitřní část vydlabeme a dáme do mísy.
2. Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky a krátce ji povaříme v osolené vroucí vodě. Scedíme ji, nasekáme nahrubo a přidáme do mísy k bramborám. Vše vidličkou rozmačkáme a vmícháme lučinu, hořčici a vejce. Směs osolíme, opepříme a promícháme.
3. Rozpůlené a vydlabané brambory naplníme brokolicovou směsí. Posypeme je nastrouhaným ovčím sýrem a rozložíme na plech vymazaný olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut dozlatova.
4. V misce promícháme jogurt s prolisovaným česnekem, solí, pepřem a nasekanými lístky máty. Dip podáváme k upečeným bramborám.
Doba přípravy 50 (bez chladnutí) minut.
1 porce obsahuje 1085 kJ/259 kcal
Počet porcí/kusů 6
Batáty s klobáskou, fazolkami, kukuřicí a sýrem
Potřebujeme: 4 batáty, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 klobása, olivový olej, 150 g mražených zelených fazolek, 100 g mražené kukuřice, sůl, mletý černý pepř, 100 g nastrouhaného čedaru
Postup:
1. Batáty omyjeme, osušíme a položíme na plech. Dáme je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut do měkka.
2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Klobásku nakrájíme na půl kolečka. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme klobásu, rozmrazené fazolky a kukuřici. Vše společně orestujeme a ochutíme solí a pepřem.
3. Upečené batáty podélně nařízneme a naplníme připravenou směsí. Posypeme nastrouhaným sýrem a vložíme do vyhřáté trouby. Při teplotě 200 °C zapékáme, dokud se sýr nerozpustí.
Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 1951 kJ/466 kcal
Počet porcí/kusů 4
Pečené brambory s čočkou
Potřebujeme: 8 velkých brambor, olivový olej, sůl, mletý černý pepř, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 1 plechovka sterilované čočky (400 g), 1 plechovka sterilovaných rajčat (400 g), 100 g sterilované kukuřice, špetka oregana
Postup:
1. Brambory dobře omyjeme a osušíme je. Pokapeme je olivovým olejem, osolíme a opepříme. Pak každou zabalíme do alobalu. Brambory pečeme na grilu, dokud nejsou měkké.
2. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno. Mrkev a celer očistíme a pokrájíme na malé kousky. Vše orestujeme na olivovém oleji v pánvi. Přidáme scezenou čočku s rajčaty a kukuřici. Vše dochutíme solí, pepřem a oreganem a krátce povaříme.
3. Brambory vybalíme z alobalu a svrchu je nařízneme. Pak každou naplníme trochou čočkové směsi.
4. Brambory znovu rozložíme na gril a chvíli je necháme zapéct.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1152 kJ/275 kcal
Počet porcí/kusů 8
Pečené brambory plněné matjesovým salátem
Potřebujeme: 4 velké brambory (nebo 8 menších brambor), sůl, olej na potření
Salát: 2 jablka, 1 citron, 1 červená cibule, 300 g matjesů, 1 větší jarní cibulka, 3 snítky kopru, 300 g zakysané smetany, sůl, mletý černý pepř, listový salát na ozdobu
?Postup:
1. Nejprve si připravíme salát. Jablka oloupeme a odstraníme jádřince; dužinu nakrájíme na kostičky. Nasypeme je do mísy a zakapeme citronovou šťávou. Postupně nadrobno krájíme další suroviny a přidáváme je k jablkům - oloupanou cibuli, matjesy, očištěnou cibulku a kopr.
2. Do mísy přidáme smetanu a vše ochutíme solí, pepřem i citronovou šťávou. Salát důkladně promícháme a necháme odležet.
3. Brambory důkladně omyjeme a uvaříme v osolené vodě dopoloměkka. Scedíme je a necháme oschnout. Pak je dáme na plech a potřeme olejem. V troubě vyhřáté na 200 °C brambory upečeme doměkka.
4. Necháme je krátce zchladnout a pak z nich shora část vyřízneme (tyto části zbavíme slupky, pokrájíme a přidáme do salátu). Brambory rozdělíme na talíře, doplníme matjesovým salátem, ozdobíme kouskem citronu a listového salátu.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1937 kJ/463 kcal
Počet porcí/kusů 4
Bramboroví ježci s řepným salátem
Potřebujeme: 12 menších brambor, 120 g anglické slaniny (tenkých plátků), olivový olej na potření, sůl
Salát: 1 větší bulva červené řepy, 1/2 menšího celeru, 1/2 žluté papriky, 100 g rukoly, asi 2 lžíce olivového oleje, jablečný ocet dle chuti
Postup:
1. Brambory důkladně omyjeme a uděláme do nich několik zářezů (hlubokých asi do poloviny bramboru). Plátky slaniny nakrájíme na obdélníčky a vsuneme je do zářezů v bramborách.
2. Celé brambory potřeme olejem a jemně osolíme. Rozložíme je na plech, podlijeme 4 lžícemi vody, zakryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 210 °C. Po 20 minutách teplotu snížíme na 180 °C; po dalších 10 minutách brambory odkryjeme a dopečeme je doměkka.
3. Řepu důkladně opláchneme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Po vychladnutí ji stejně jako celer oloupeme. Papriku očistíme a s řepou i celerem nakrájíme na nudličky. Rukolu opláchneme, osušíme a přidáme k ostatní zelenině. Přilijeme zálivku připravenou z oleje, octa i soli a salát dobře promícháme. Podáváme ho k připraveným bramborám. Pokrm můžeme dle chuti doplnit zakysanou smetanou.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1270 kJ/303 kcal
Počet porcí/kusů 4