14. září 2015
Dýně je super plodina, ze které můžete vykouzlit neuvěřitelné dobroty.
1 / 6

Dýňová polévka s čedarem

Potřebujeme: 600 g oranžové dýně, 2 středně velké brambory, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 kostka zeleninového vývaru, 300 ml mléka, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 1 lžička kmínu, 100 g nastrouhaného čedaru, hrst čerstvé pažitky

Postup:
1. Dýni nejprve ostrým nožem rozčtvrť. Pak z ní sloupni tuhou slupku a lžící vydlabej semínka. Dužninu nakrájej na cca dvoucentimetrové kostky. Brambory oloupej, omyj pod studenou vodou a nakrájej také na dvoucentimetrové kostky. Cibuli vybal ze slupky a nakrájej na drobné kostičky.

2. Do hrnce nalij olivový olej. Když se rozehřeje, přidej k němu cibuli a nech ji mírně osmahnout. Následně vhoď do hrnce dýni i brambory, přidej rozdrobenou kostku vývaru a přilij 300 ml vody a mléko. Ještě přidej sůl, pepř, kmín a pak už to jen promíchej a přiklop pokličkou.

3. Polévku pak nech na mírném ohni zvolna probublávat dobrou půlhodinu. Poté sundej hrnec s polévkou z plotny. Ponorným mixérem polévku mixuj, dokud nezíská hladkou konzistenci. Nyní stačí už jen vmíchat sýr a pažitku.

Doba přípravy 55 minut.
1 porce obsahuje 943 kJ/225 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 6