29. září 2018
Podzim je časem dýní. Máme pro vás čtyři recepty, které si zamilujete.

Polévka z pečené dýně a mrkve

Suroviny:
500 g dýně hokkaido
500 g mrkve
2 cibule
6 stroužků česneku
sůl
3 lžíce olivového oleje
700 ml zeleninového vývaru
200 ml 33% smetany + na dozdobení
mletý černý pepř
mletý muškátový oříšek
dýňový olej na zakápnutí
dýňová semínka na posypání

Postup:

1. Dýni omyjeme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme semínka. Dužinu nakrájíme na kostky o rozměru cca 3 x 3 cm. Mrkev očistíme a pokrájíme na menší kusy. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky. Připravenou zeleninu rozložíme na plech s pečicím papírem a přidáme celé stroužky česneku. Vše osolíme a zakápneme olejem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut doměkka.

2. Stroužky česneku vymačkáme ze slupek a společně s dýní, mrkví a cibulí přendáme do hrnce. Zalijeme vývarem, rozmixujeme a přivedeme k varu. Krátce povaříme a odstavíme.

3. Polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Před podáváním dozdobíme smetanou, dýňovým olejem a semínky.

Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 1641 kJ/392 kcal
Počet porcí 4