19. prosince 2018
Ne každý miluje smaženého kapra. Pokud dáváte přednost zdravější variantě, máme pro vás tři super tipy a jeden recept na smaženou klasiku.

Kapr se salátem z černé čočky a pohanky

Ingredience:

250 g černé čočky
100 g pohanky (loupaných krup)
1 větší mrkev
3 stonky řapíkatého celeru
8 ředkviček
1 červená cibule
2 stroužky česneku
olivový olej na restování
1 lžíce nasekaného kopru
1 citron
sůl
800 g filetů z kapra s kůží
mletá sladká paprika na posypání
celý kmín na posypání

Postup:

1. Černou čočku namočíme na 120 minut do studené vody. Poté propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme asi 15 minut doměkka. Přebranou a propláchnutou pohanku vaříme ve vodě v poměru 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody cca 10 minut a poté necháme dojít pod pokličkou.

2. Mezitím očistíme zeleninu. Mrkev nakrájíme na půlkolečka, řapíkatý celer na malé kousky, ředkvičky na měsíčky, cibuli na nudličky a stroužky česneku na tenké plátky.

3. V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme všechnu připravenou zeleninu kromě česneku do lehce zlatavé barvy. Poté přidáme česnek a necháme rozvonět. Odstavíme a do pánve vmícháme kopr a scezenou čočku s pohankou. Vše zakapeme vymačkanou šťávou z citronu. Salát dle chuti osolíme a uchováme v teple.

5. Očištěné filety z kapra rozkrájíme na porce a z obou stran osolíme a posypeme mletou paprikou a kmínem. V pánvi na rozpáleném oleji opékáme porce kapra nejprve kůží dolů cca 3 minuty. Potom je obrátíme a dopékáme další asi 2 minuty (dle výšky filetů) doměkka a dozlatova. Podáváme společně se salátem.

Doba přípravy 50 (bez namáčení) minut.

1 porce obsahuje 2781 kJ/664 kcal

Počet porcí 4