30. května 2014
Čočka je jedna z nejlépe sravitelných luštěnin a její využití v kuchyni je téměř nekonečné. Vyzkoušejte naše tipy na polévky.
1 / 7

Čočková polévka s krevetami
Suroviny:
12 tygřích krevet (předvařených, neloupaných), 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 1 malá mrkev, 1 malá petržel, 3 lžíce olivového oleje, sůl, 1 bobkový list, 150 g čočky, 200 g květáku, 1 řapík celeru, citronová šťáva na dochucení, hrst sekané petrželky

Postup:
1. Krevety zbavíme hlaviček a vyloupneme je ze skořápky. Očistíme je a necháme stranou. Hlavičky a skořápky opláchneme a necháme okapat. Cibuli s česnekem oloupeme, kořenovou zeleninu očistíme. Česnek prolisujeme, zbylou zeleninu nakrájíme nahrubo.

2. V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm pokrájenou zeleninu. Pak přidáme hlavičky a skořápky z krevet a česnek a také je osmahneme. Vše zalijeme asi 1500 ml vody a osolíme. Přidáme bobkový list a vše necháme zvolna vařit.
Po 30 minutách vývar přecedíme. Vrátíme ho do hrnce a znovu přivedeme k varu.

3. Čočku propláchneme a v nesolené vodě uvaříme do poloměkka. Scedíme ji a necháme okapat. Květák očistíme a rozebereme na drobné růžičky. Řapík celeru opláchneme a nakrájíme na špalíčky.

4. Do vroucího vývaru vsypeme čočku s květákem a dovaříme ji. Těsně před koncem přidáme krevety s celerem a necháme je prohřát. Polévku dochutíme citronovou šťávou a doplníme sekanou petrželkou.

Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1102 kJ/263 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 7