27. ledna 2014
Využití cizrny (římský hrách) v kuchyni je díky vlastnostem a lahodné oříškové chuti široké a můžete ji přidávat téměř do všeho.
1 / 7

Hummus
Suroviny: 250 g sušené cizrny, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce pasty tahini (pasta ze sezamových semínek, k dostání v supermarketech nebo v prodejnách Bio), 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, kayenský pepř,  
olivový olej na pokapání, 2 drcené chilli papričky

Postup:
1
. Cizrnu namočíme přes noc do studené vody. Druhý den ji slijeme, propláchneme a uvaříme v čerstvé vodě doměkka (asi hodinu). Pěnu, která se tvoří na povrchu, sbíráme.
2. Uvařenou cizrnu scedíme a nahrubo rozmixujeme. Přidáme citronovou šťávou, olivový olej, pastu tahini a utřený česnek. Směs osolíme a dochutíme černým i cayenským pepřem. Nakonec vše vrátíme do mixeru a rozmixujeme na hladkou pastu.
3. Hummus podáváme jako pomazánku na pečivo, jako předkrm nebo doplněk k pečenému masu nebo zelenině, pokapaný olivovým olejem a posypaný drcenými chilli papričkami.

Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 1057 kJ/252 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 7