Těstoviny zapečené s lilkem a masem
Suroviny: 400 g těstovin (krátké makorony), 1 lilek, 100 g mrkve, 100 g celeru, 1 cibule, 400 g mletého hovězího masa, 80 g rajčatového protlaku, 400 g konzervovaných rajčat, 500 ml zeleninového vývaru, 4 stroužky česneku, 200 ml červeného vína, 4 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, oregano, bazalka, 2 lžíce medu, 2 lžíce másla, 4 lžíce hladké mouky, 300 ml mléka
?Postup:
1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě do poloměkka a scedíme. Lilek nakrájíme na plátky silné asi 5 mm. Osolíme je, položíme na talířek a necháme asi 15 minut stát. Pak je opláchneme a osušíme papírovým ubrouskem. Celer a mrkev očistíme a nastrouháme. Cibuli nakrájíme nadrobno.
2. V hrnci rozpálíme olej a mleté maso na něm zprudka opečeme. Přidáme nastrouhaný celer, mrkev a cibuli a za stálého míchání restujeme, až zelenina zezlátne. Přilijeme protlak, nakrájená konzervovaná rajčata a za stálého míchání restujeme asi 5 minut. Přilijeme vývar, víno a přidáme utřený česnek. Přiklopíme a dusíme doměkka.
3. Mezitím si připravíme hustý bešamel. Na rozpuštěném másle osmahneme mouku, zalijeme studeným mlékem a rozmícháme do hladka. Osolíme a pozvolna provaříme asi 10 minut.
4. Měkké maso dochutíme solí, pepřem, medem a podle chuti přidáme bazalku a oregano. Nakonec vmícháme hustý bešamel a vše promícháme s těstovinami.
5. Zapékací mísu nebo dortovou formu vyložíme plátky lilku a naplníme těstovinami s masem. Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme asi 30 minut při 180 °C. Zapečené těstoviny vyklopíme, nakrájíme na porce a ozdobíme čerstvými bylinkami. Můžeme je posypat nastrouhaným sýrem.
Doba přípravy 120 minut.
1 porce obsahuje 2412 kJ/576 kcal
Počet porcí/kusů 6