27. dubna 2013
Češi ho milují a často si ho přivlastňují. Rakušané na něj ale mají zákon. Řízek. Jak udělat ten nejlepší?
1 / 3

☑ Víte, že pod názvem vídeňský řízek nesmí být podáváno v restauracích ve Vídni nic jiného než řízek telecí? Tedy ani vepřový, ani kuřecí? Jinak restauratérům hrozí pokuta. Mohou si ho pojmenovat jako řízek po vídeňském způsobu.
☑ Aby byla strouhanka chutná, lehce osolte rozšlehaná vajíčka.
☑ Je libo změnu? Obalte řízek ve strouhance z čerstvého toastového chleba rozmixovaného s petrželkou.
☑ S čím podávat? S naprostou klasikou! Brambory, salát nebo bramborová kaše jsou to nej. Přidejte půlku citronu zabalenou do gázy, která zachytí jadérka. 
☑ Správnému Wiener Schnitzel se přezdívá sloní ucho.

Krok za krokem za úspěchem
Zpracujeme maso

Telecí kýta zvaná ořech, to je jediná správná možnost, kterou řezník může pro vídeňský řízek nabídnout. Na čtyři porce potřebujeme asi 600 gramů masa. Plátek by měl být speciálně naříznutý (dva plátky tlusté asi 2 centimetry uprostřed nedokrojíme, otevřeme je jako knihu a rozklepeme). 

Klepeme
Správný Wiener Schnitzel musí být opravdu tence naklepaný (až na 3milimetrovou šířku). I pak působí, že je ho na talíři opravdu obří kus. Klepeme na dřevěném prkénku. Aby se maso při smažení nekroutilo, je možné nožem naříznout okraje. 

1 / 3