Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podrobný postup, jak na nejlepší vídeňský řízek

  6:00aktualizováno  31. března 2019 13:33
Češi ho milují a často si ho přivlastňují. Rakušané na něj ale mají zákon. Řízek. Jak udělat ten nejlepší?
Část 1/3

? Víte, že pod názvem vídeňský řízek nesmí být podáváno v restauracích ve Vídni nic jiného než řízek telecí? Tedy ani vepřový, ani kuřecí? Jinak restauratérům hrozí pokuta. Mohou si ho pojmenovat jako řízek po vídeňském způsobu.

? Aby byla strouhanka chutná, lehce osolte rozšlehaná vajíčka.

? Je libo změnu? Obalte řízek ve strouhance z čerstvého toastového chleba rozmixovaného s petrželkou.

? S čím podávat? S naprostou klasikou! Brambory, salát nebo bramborová kaše jsou to nej. Přidejte půlku citronu zabalenou do gázy, která zachytí jadérka. 

? Správnému Wiener Schnitzel se přezdívá sloní ucho.


Krok za krokem za úspěchem

Zpracujeme maso


Telecí kýta zvaná ořech, to je jediná správná možnost, kterou řezník může pro vídeňský řízek nabídnout. Na čtyři porce potřebujeme asi 600 gramů masa. Plátek by měl být speciálně naříznutý (dva plátky tlusté asi 2 centimetry uprostřed nedokrojíme, otevřeme je jako knihu a rozklepeme). 


Klepeme

Správný Wiener Schnitzel musí být opravdu tence naklepaný (až na 3milimetrovou šířku). I pak působí, že je ho na talíři opravdu obří kus. Klepeme na dřevěném prkénku. Aby se maso při smažení nekroutilo, je možné nožem naříznout okraje. 



Autor:
  • Nejčtenější

Devadesátky jsou zpět! Oblékněte ikonické trendy, které už jste nosily

Éra 90. let výrazně ovlivnila jak hudebně-kulturní, tak módní scénu. Přinesla s sebou ikonické trendy, které jedna část...

Horoskop pro každé znamení na 16. týden roku 2024

Co nás čeká v druhé polovině dubna podle hvězd? Blíženci, váš čas mimo hlavní události končí. Předvedete své názory,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Není sako jako sako. Sáhněte s klidem po barvách a nových materiálech

Není kabát jako kabát a není sako jako sako. Hravé jarní modely využijete až do podzimu, tak ne nebojte a nějaký si v...

Kosmetický kalendář: jak často mýt vlasy a používat sérum nebo masku

Úkonů, které jsou třeba pro krásu, je víc než dost. Někdy bývá těžké si to všechno zapamatovat, naštěstí je tady...

Vztah s kolouškem ženám svědčí. S mladším mužem rozkvetou a ožijí

Vztahy starších žen s mladšími muži byly dřív tabu. I když existovaly, nemluvilo se o nich. Dnes je pěstuje stále více...

Dáváte si novoroční předsevzetí? Vsaďte na vyváženou stravu

Během vánočních svátků si snad každý z nás dopřává různé často i nezdravé dobroty a vyvážená strava jde na pár dnů...

Med je superportravina. Zlepší vám ráno i romantické chvíle

Med je nejen superzdravé sladidlo, ale také dokonalá kuchyňská ingredience. Zkuste ho využít nejen při přípravě...

RECEPT DNE: Mandlové úlky

Zkuste trochu jinou variantu oblíbené vánoční dobroty. Světlé úly s mandlemi a marcipánem budou určitě chutnat všem!

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...