5. listopadu 2017
Spaluje tuky, léčí, povzbudí i chladí. Přinášíme vám návod na jeho využití.
1 / 2

Čaj působí jako přírodní termoregulátor, což znamená, že vás v zimě zahřeje, ale v létě působí opačně. Účinky ale vydrží jen patnáct minut. Tenhle nápoj má navíc spoustu dalších léčebných účinků a díky éterickým olejům budete po pár šálcích překypovat dobrou náladou stejně jako po dvou mojitech. Než si skočíte ohřát vodu, poradíme vám, jaký druh čaje se vyplatí právě vám.

Chrání proti rakovině: Bílý čaj

Nálev z bílého čaje je nejjemnější a nejsladší. V dávných dobách ho nasával výhradně panovník. Pyšní se menším množstvím kofeinu a více tříslovinami než zelený čaj, takže vyniká hlavně ve schopnosti chránit srdce. Působí i jako prevence proti rakovině.

Chrání srdce: Černý čaj

Pět hrnků denně vás částečně ochrání před infarktem a dalšími srdečními chorobami. Záleží na způsobu přípravy. Když ho ponoříte do vody jen na tři minuty, uvolní se kofein, který vás povzbudí, ale na rozdíl od kávy nezalomcuje vaším srdcem. Pokud černý čaj macerujete pět minut, uvolní se třísloviny, které povzbudivý účinek kofeinu tlumí. Pomůžou vám ale vytrávit, uklidní žaludek i střeva a polaskají cévy. Vědci také prokázali, že černý čaj prospívá zubům, protože obsahuje fluor. Třísloviny ale blokují vstřebávání železa z jídla, proto oběd přece jen zapijte raději minerálkou.

1 / 2