27. listopadu 2017
Tahle nezaměnitelná přísada nejen chutná, ale i nádherně voní.

Málokdo ví, že vanilka je tropická rostlina – orchidej a kvete jen jeden jediný den v roce. A že čerstvé vanilkové lusky nejsou černé, jak je známe, ale zelené. Na výrobu jednoho kilogramu voňavých černých lusků je potřeba až 4x víc čerstvých lusků (cca 4 kg). Lusky se trhají a zpracovávají ručně, tradiční metodou se upravují (fermentují a suší) a do obchodů se většinou dostanou až po 8 měsících.

Královna koření

Vanilce se říká královna koření a patří mezi nejdražší koření na světě. K nejkvalitnějším patří pravá vanilka – Bourbonská – z ostrovů Madagaskar, Rheunion a Mauritius; pro komerční účely se používá také Tahitská vanilka, která se dnes pěstuje např. v Indonésii a Vietnamu.

Afrodiziakum nebo léčivo?

Pro svou nezaměnitelnou chuť a vůni se vanilka používá hlavně v potravinářském průmyslu. Indiáni však nepoužívali vanilku jen jako koření, ale považovali ji za afrodiziakum a užívali ji jako léčivo. Říká se, že vanilka má antioxidační a antimikrobiální léčivé účinky, lze ji použít k léčbě zažívacích potíží, horečky, zubního kazu i kožních problémů. Přesto se v lidovém léčitelství v současné době příliš neuplatňuje.

Zato se vanilka pro svou jedinečnou vůni používá v aromaterapii – její vůně působí proti únavě, uklidňuje, navozuje pocity pohody a povzbuzuje smysly a také je oblíbenou přísadou kosmetických výrobků. Najdeme ji ve voňavých kompozicích řady parfémů, dodává vůni tělovým mlékům, sprchovým gelům, balzámům na rty atd.