Kromě kladného efektu na vnitřní metabolismus je neméně důležitý i jeho efekt na pleť. Používá se jako prevence i doplňková léčba při nejrůznějších onemocněních kůže.
Pravidelné užívání dodává pleti mladiství vzhled a hloubkovou hydrataci.
Kozí mléko je známé pro vysoký obsah minerálních látek, vitamínů a také kyseliny listové, která je důležitá pro správný vývoj organismu, je tedy obzvlášť doporučována v těhotenství. Mimo to obsahuje i velké množství dalších látek jako je fosfor, vápník, vitamín D a riboflavin. Jeho konzumace pomáhá imunitnímu systému, působí příznivě na zažívací trakt a je doporučováno při onemocnění kloubů, plic či neurologických potížích.
Kozí mléko však nezažívá svou renesanci jen v podobě nápoje, ale i ve formě kosmetiky právě díky zásadním účinkům na pleť. Dodnes se u mnoha horských národů používá kozí máslo smíchané s bylinkami jako základ pro léčebné masti. V kosmetických přípravcích se z kozího mléka využívají dvě hlavní složky, a to tuk a syrovátka.
Tuk přenáší účinné látky do hlubších vrstev pokožky, obsahuje fosfolipidy a ceramidy a obnovuje povrchový film pokožky, který chrání pleť před nepříznivými vnějšími vlivy.
Syrovátka stabilizuje pH pokožky, podporuje hydrataci kůže, zabraňuje vysušování, zlepšuje prokrvení pokožky, pomáhá obnovovat kožní bariéru a aktivuje regeneraci stárnoucí kůže (pokožku omlazuje, vyhlazuje a zvláčňuje).
Kyseliny mléčná a citrónová obsažené v syrovátce zlepšují mikrocirkulaci a hydrataci pokožky, hojí a působí antibakteriálně. Skvěle se hodí pro citlivou a dehydrovanou pleť a také pro mastnou a problematickou pleť se sklonem k tvorbě akné.