Kokosový olej může být rafinovaný nebo za studena lisovaný. Rafinovaný olej je chemicky upravený a při zpracování se z něj ztrácí přirozená vůně. Ta se pak často nahrazuje umělým syntetickým aroma, které znáte z většiny průmyslově vytvořených produktů.
Druhou variantou je olej za studena lisovaný. Ten se získává mechanicky. Nedochází tak k jeho přepalování. Tím si udržuje všechny pozitivní vlastnosti ve své nejpřirozenější podobě, neztrácí se z něj minerály ani přírodní vůně.
V čem je kokosový olej tak výjimečný?
Má samokonzervační vlastnosti a je antibakteriální. Díky obsahu nasycených mastných kyselin nežlukne, nevadí mu ani změny teplot. Teplota tání kokosového oleje je okolo 25 °C. Můžeme ho tak znát ve dvou podobách: tekuté nebo tuhé. Proto se například v Asii setkáte spíše s jeho tekutou podobou a u nás v Česku naopak s tuhou.
http://gty.im/82879158
Hydratační zázrak? Ne tak docela...
Spousta žen ho běžně využívá k hydrataci pokožky. Tuto schopnost ale kokosový olej nemá! Samotný kokosový olej ve své čisté formě naopak přispívá k vysoušení pokožky.
K ideální hydrataci pokožky je totiž k olejové části nutno dodat i tu vodnou. Jak? Tuto kombinaci nabízí některé kosmetické produkty. „Produkty k péči o pokožku by měly ideálně obsahovat vodnou i olejovou část. Jedině tak dojde k ideální hydrataci a celkové výživě pokožky. Vodnaté složky se okamžitě vstřebají a hydratují, zatímco olejové složky vytvoří na pokožce ochranný film,“ říká Hana Pham, zakladatelka české přírodní kosmetiky Cocoes.
Je vhodný i na vlasy?
Totéž platí o výživě vlasů. Samotný kokosový olej není pro jejich výživu zcela ideální. Při péči o vlasy je potřeba nejen je vyživit do hloubky, ale poskytnout jim i ochranu a ušetřit je tak před vnějšími vlivy. „Účinnou ochranu vlasového vlákna zajistíme obohacením o formuli získanou ze zrnek rýže, která vlasům poskytne neviditelný štít,“ potvrzuje Pham z Cocoes.
http://gty.im/921578084