Pokud se jimi ještě neládujete horem dolem, určitě už jste o nich alespoň slyšeli. Chia semínka jsou zařazena mezi superpotraviny neboli superfoods opravdu právem. Mají úžasné vlastnosti a dokonce pomáhají při hubnutí. Dokážou totiž snížit přijaté kalorie, tuk a sacharidy umí rychleji přeměnit na cukr. Stačí je přidat do pokrmu a ze stejného jídla tak budete přijímat o mnoho méně kalorií než bez nich. A jelikož nemají skoro žádnou chuť, nemusíte se bát, že by vaše jídlo nějak pozměnila.
TROCHA FAKTŮ:
¦ Mají dvojnásobek proteinu než jakákoliv jiná semínka
¦ Mají dvojnásobek draslíku než banány
¦ Mají trojnásobek antioxidantů než borůvky
¦ Mají trojnásobek železa než špenát
¦ Mají pětinásobek vápníku než mléko
¦ Vysoké množství esenciálních mastných kyselin
¦ Také obsahují vlákninu, bílkoviny a aminokyseliny
Co dokážou chia semínka?
? Chia urychlují hubnutí
? Chia umí dodat tělu novou energii
? Chia pomáhají v regulaci hladiny cukru v krvi
? Chia sportovcům přidávají na vytrvalosti
? Chia semínka podporují rychlou regeneraci tkání
? Chia jsou skvělá při těhotenství, kojení, zotavení při zranění
? Chia podporují rychlejší vstřebávání cukru v krvi
? Chia pomáhají při likvidaci usazenin ve střevech
? Chia podporují zdravý pohyb střev a zlepšují zažívání
? Chia prodlužují hydrataci těla
? Chia zlepšují stav při cukrovce, onemocnění štítné žlázy a celiakie
? Chia snižují cholesterol v krvi
http://gty.im/835845228
Chia absorbují ohromné množství tekutin. Nemusíte však semínka namáčet jen do vody nebo rostlinného mléka. Skvělá jsou i s domácími džusy a třeba s bezovou nebo jakoukoliv domácí šťávou.
Chia kombinujte s dalšími superfoods. Třeba s papájou, banánem, borůvkami, sušeným ovocem, moruší, švestkami, ořechy, zázvorem, jinými semínky, s kokosovým nebo mandlovým mlékem, avokádem, ale i zeleninou. Sladit můžete agáve sirupem, medem. Dochucujte skořicí, vanilkou i kardamonem.
TIP: Celá chia semínka jsou prostě boží. Zamilujete si to křupání. Můžete je však i namlít v mlýnku na kávu a mít pro ně tak další využití. Pak dokážou s výhodami zahustit každou polévku a omáčku.