20. dubna 2011
Pokud si myslíte, že nikoliv, jak si můžete být tak jistí? Výrobce mouky by měl určitě uvést, že mouka, kterou si kupujete, je z geneticky upravené pšenice. Ale co pečivo, které denně jíte? Jak víte, že neobsahuje právě takovou mouku?

Základní otázkou je, zda takové potraviny mohou mít vliv na vaše zdraví. Oni modifikátoři budou samozřejmě tvrdit, že ne. Už jen fakt, že dovoz některých druhů modifikované pšenice a rýže z USA nebo Číny je zakázaný, stejně tak i produktů z nich, vrhá na tento segment stín. Ve světě, kde si lze povolení koupit, má nějaký papír s osvědčením o nezávadnosti hodnotu toaletního papíru.

Další důležitou otázkou je, proč se vlastně rostliny geneticky upravují. Obecně se uvádí, že jde o vyšší odolnost proti chorobám. Pravda je taková, že to závisí jen na investorovi, což nikdy není chudý zemědělec. Např. výrobci pesticidů chtějí, aby daná rostlina snesla co nejvyšší dávku výrobku, který vyrábí, tedy pesticidů.

Výsledkem této „vědy“, která je dělána jen za účelem něčího zisku, může být tedy velmi pofiderní produkt modifikovaný pouze pro to, aby snesl větší dávku kdejakého sajrajtu. No tak to dobrou chuť.