1. Potraviny bez cukru
To, že je na produktu napsáno „bez cukru“, automaticky neznamená zdravou a správnou volbu pro naše hubnutí. „Mnoho produktů, které mají napsáno na štítku bez cukru, obsahuje umělá sladidla, která mohou vést k přibírání na váze. V takových potravinách můžeme najít sladidla, jako je aspartam, sukralóza nebo stéviosid, která nejsou zrovna efektivní pro hubnutí,“ vysvětluje Kateřina Škrlová z OnlineFitness.cz. Naše rada zní: Čtěte důkladně etikety!
http://gty.im/837186434
2. Přemíra zdravých svačinek
Kontrola porcí hraje u hubnutí výraznou roli, jelikož přibírat lze i ze zdravých jídel, pokud je konzumujeme v nadměrném množství. Sledovat, jak moc jíme, je stejně důležité jako sledovat, co jíme. Takovým příkladem jsou například mandle, avokádo nebo proteinové tyčinky. Všechny tři příklady skvěle zapadají do hubnutí, ale pouze v omezeném množství. Všeho s mírou! Pokud si nejsme jisti, kolik by měla být míra, tak si najdeme na internetu výživové hodnoty jednotlivých potravin (viz Kalorické tabulky) a hned budeme mít jasno.
3. Přeskakování jídel
Někteří z nás berou hubnutí jako nějaký druh hladovky a řídí se rovnicí: čím méně toho sním, tím více zhubnu. Bohudík to tak nefunguje. „Pokud budeme jíst málo, tak naše tělo bude fungovat v nouzovém režimu a bude ukládat snad i vzduch, kdyby to šlo. Je důležité jíst zhruba 5x denně menší porce jídla,“ varuje Kateřina Škrlová.