Už jste vyzkoušeli snad všechny diety a jediný výsledek byl jojo-efekt? Přestaňte se nerozumně omezovat a vsaďte na rybí maso! Zařadíte-li některé ryby pravidelně do svého jídelníčku, váha půjde sama dolů, aniž byste museli hladovět. Vesměs mají málo kalorií a výjimečné složení. Rybí maso sice obsahuje tuky, ale tyto tvoří výjimku. Tuk ryb, a zejména těch mořských, nevadí, ba naopak. Odborníci na výživu jejich konzumaci doporučují nejen kvůli tomu, že svědčí srdci, mozku i nervům. Obsahují kvalitní bílkoviny a řadu dalších důležitých živin. Najdete v nich vitamin D, A, B12 a jód. Ale pozor, ne všechny druhy mohou být pro dietu nejvhodnější – napoví vám údaje níže. Nezapomínejte, že při redukční dietě musí výdej vždy převažovat nad příjmem. Inspirujte se našimi chutnými recepty na lehké rybí pochoutky – ani vaše chuťové buňky nemusejí strádat!
Kterou si vybrat:
kapr – 560 kJ na 100g, ale někdy mívá více tuku
treska – jedna z nejdietnějších možností, má jen 300 kJ
losos – patří k tučnějším rybám – 800 kJ – o to je však lahodnější
sardinky – dejte přednost rybičkám v tomatu, která mají asi 530 kJ; ty v oleji vám dodají stejně energie jako uzená makrela
kaviár – i ten při dietě vynechte (i když málokdo ho sní více najednou), na 100 g připadá 1 010 kJ
tuňák – volte variantu ve vlastní šťávě, má jen 460 kJ, oproti tuňáku v oleji s 830 kJ
krabí tyčinky – s krabem sice nemají nic společného, ale s dietou se snesou dobře – mají jen 410 kJ
makrela – 750 kJ, pozor však na uzenou makrelu – má až 1 050 kJ, navíc může obsahovat choroboplodné zárodky vyvolávající zažívací potíže, proto se nehodí pro děti a těhotné ženy
krab – pro dietu je velmi vhodný – má asi jen 410 kJ
slávky – vedou v kalorickém minimu, mají pouhých 220 kJ!
krevety – dejte si bez obav, přijmete jen 310 kJ
tresčí játra – tak ta jsou opravdovou kalorickou bombou, ve 100 g skrývají 2 560 kJ!
Recepty na chutný oběd na další straně!