Tajné přírodní přísady pro vaši krásu

Často o nich slyšíte, ale vůbec netušíte, jak vypadají, kde se berou a co pro vás udělají v zimě? Odhalte tajemství silných přírodních bojovníků za váš přirozený půvab!

Když si vybíráte parfém a na internetu se dočtete, že kromě jiných přísad obsahuje pačuli, příliš si tím nepomůžete. Co to vlastně je? Jak voní a funguje? Nedostanete z něj alergii? V koupelně na poličce vám leží krém na ruce s verbenou. Cože, s čím? To je nějaká léčivá bylina? A vaše pomáda na rty z bambuckého másla; máte ji moc ráda, ale stejně – čím se bambucké máslo liší od toho, které si mažete na chleba? Nevyšlo by nastejno, kdybyste si na své polštáře natírala Ramu? Vzali jsme si na mušku tajemné přírodní přísady a zjistili, co jsou zač, kde se berou a jak přesně pro vaši krásu pracují.

Bambucké máslo

Co to je: Hutný krémový olej získaný z ořechů afrického stromu shea. Díky jeho léčivým účinkům se mu také přezdívá africké zlato. Drobné ořechy sbírají a zpracovávají výhradně ženy a zisky z nich živí v některých částech Afriky celé početné rodiny. Ořechy se nejdřív vyloupou, vysuší a nadrtí. Pak se smísí s vodou a mazadlo se ze směsi získává odstřeďováním.

Jak vás oblaží: Bambucké máslo působí jako kosmetický všelék. Je nabité vitaminy A, E a F a rychle se vstřebává, takže z pleti neudělá umaštěnou pánev. Přidává se do tělových mlék, krémů na ruce, šamponů nebo balzámů na rty. Pokud vlastníte vyprahlou nebo přecitlivělou kůži, skvěle ji vyživí, zklidní a ochrání před vysycháním, což oceníte hlavně v zimě. Maže se i do suchých vlasů. Pozor! Africké ženy ho používají jako přírodní opalovací krém! Čistým bambuckým máslem můžete klidně hýčkat také ekzémy a lupénku. Africký krémový zázrak navíc skvěle vyhlazuje jizvy a strie po porodu.

Olej Tea Tree

Co to je: Voňavý olej s protizánětlivými účinky má svůj původ v Austrálii. Tuhle přírodní dezinfekci získávají protinožci ze stromu s tajemným názvem Melaleuca alternifolia, který se do češtiny překládá jako čajovník australský. Olej vzniká vyluhováním zelených lístků pomocí vodní páry. Sláva čajovníkového oleje se po světě šíří už od 18. století, kdy jeho účinky okusil na vlastní kůži anglický kapitán James Cook.

Jak vás oblaží: Jestliže čajovníkový olej zatím nezdobí vaši lékárničku, měla byste to rychle napravit. Obsahuje totiž látky, které si umějí poradit s bakteriemi všeho druhu, nedráždí pleť a na rozdíl od jiných dezinfekcí dokáže urychlit hojení. Čistým čajovníkovým olejem můžete potírat drobné odřeniny a popáleniny, jemně ho vklepat do oparu nebo hnisavého pupínku. Když ho naředíte, můžete ho vyměnit za ústní vodu a kloktáním vyhnat škrábání z krku. Pomůže vám také od zápachu nohou a přidává se i do intimních mycích gelů.

DISKUZE KE ČLÁNKU
DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY Krása & Móda