Svačina by měla podle odborníků pokrývat 5–10 % denního energetického příjmu. A to jak ta dopolední, tak odpolední (dohromady tedy tvoří 10–20 %). To znamená, že když po snídani stíháte až oběd, ochuzujete svoje tělo o energii a schopnost soustředění. Naopak když jíte 5 jídel denně (snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře), dáváte tělu jasný signál. Nemá potřebu ukládat si živiny do zásoby, protože vše potřebné včas dostane. Svačina tedy (spolu s ostatními hlavními jídly) působí jako prevence obezity.
Proto pokud se vám stává, že přes den na jídlo nenacházíte čas, sbalte si do kabelky něco zdravého na zub. Následující potraviny vašemu tělu (na rozdíl od běžně dostupného párku v rohlíku) dodají, co během dne potřebujete.
Balené cereálie – jako malá svačina zaženou malý hlad. Odborníci na výživu se ale shodují, že jsou spíš na mlsání a energie z nich na dlouho nenačerpáme.
Kefír, zákys nebo acidofilní mléko (neslazené) – jsou vhodné na dopolední či odpolední svačinu i na rychlé zahnání hladu během dne. Jak podotýká hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová, jejich velkou předností je fakt, že na rozdíl od jiných svačinek je můžete konzumovat kdekoli. Tedy i na cestách či poradách. Obsahují především zdraví prospěšné probiotické kultury, které pomáhají udržovat rovnováhu střevní mikroflóry, vápník a kvalitní bílkoviny. Zasytí i na několik hodin. Jejich nevýhoda? Neměli byste je nosit v kabelce hodiny, zvlášť ne v teplém počasí.