Květák je bohužel podceňovaná zelenina, dejte mu šanci. Tato úžasná zelenina se dá připravit na mnoho způsobů, jež vám budou chutnat.
Místo masa!
Květák je super náhrada masa v dietních jídlech. Pokud máte velký hlad, zakousněte se do syrového květáku, je křupavý a váš mozek rychle rozpozná, že už je plný.
Vlastnosti
- neobsahuje téměř žádný tuk
- půl hrnku květáku obsahuje 2g zdravé vlákniny, 3g uhlohydrátů, 28 mg vitaminu C, 88 mg draslíku a také je zdrojem kyseliny listové.
Výběr
Při nákupu vybírejte pěkné bílé květáky, jejichž hlavičky drží u sebe. Skladujte ho nemytý a bez obalu v lednici, aby zůstal co nejdéle křupavý.
Úprava
Ideální je v páře nebo vařený ve vodě. Ve vodě dejte pozor, abyste jej nerozvařili, tím ztrácí vitamin C. Květák není potřeba ochucovat tučnými sýry, smetanou či omáčkou. Připravte si lehký jogurtový dresing a je to! Kombinujte s další zeleninou: brokolice, mrkev, rajčata…
Pár tipů na úpravu květáku