1. Přejídání
Automaticky si nandám plný talíř až po okraj, vždy vše dojídám, i když už mám pocit sytosti, hned po obědě si musím dát něco sladkého, jogurt, koláč apod...
Přejídání je samozřejmě špatné. Jeho příčinou může být například nevhodné složení stravy (která zasytí jen na krátkou dobu) nebo její špatné rozvržení v průběhu dne. Snažte se jíst pravidelně po cca 2,5–3 hodinách (ne však déle než po 4 hodinách).
Dlouhé intervaly mezi jídly znamenají jednak to, že vás pak zasytí daleko větší porce jídla, a jednak, že organismus v předtuše dalšího delšího hladu co nejvíc energie z přijatého jídla ukládá, a to v podobě tuku. Při častějších menších porcích jídla bude organismus energii zpracovávat průběžně a nebude mít potřebu ukládat si ji v podobě tuku ‚na horší časy‘.
Plný talíř si klidně nandejte, ale použijte menší velikost. Anebo prostě jen jídlo nedojídat. „Jako ‚sladkou tečku‘ vyzkoušejte kousek kvalitní čokolády s vysokým procentem kakaa nebo müsli tyčinku bez polevy,“ radí nutriční terapeutka Věra Králová.