Čím dál víc lidí nahrazuje milovanou kávu konvičkou kvalitního čaje. Kofein ze zeleného čaje se po těle i mysli šíří jemněji, protože je vázán na třísloviny, a déle působí. Také povzbuzuje metabolismus a prokrvení mozku (kávový ovlivňuje jen srdce a oběh).
Rozdíl mezi čaji není ani tak v samotném druhu čajovníku, ze kterého vznikají, jako spíš ve způsobu pěstování, sklizně a hlavně následném zpracování lístků. Nejvíce světově konzumovaným je černý čaj. Je tmavý proto, že jeho lístky bezprostředně po sklizni procházejí delší oxidací než ostatní druhy čajů. Má nejvíce kofeinu. Přestože se delší oxidací přichází o spoustu cenných látek, i černý čaj je do jisté míry zdravý. Snižuje špatný cholesterol i riziko mrtvice. Povzbuzení nastoupí rychle a zase rychle odezní, protože kofein v něm není podobně jako u kávy vázán na třísloviny.
Zelený čaj je jemnější, lístky se suší hned po sběru, a tak je proces oxidace hned v zárodku zastaven. Zalévá se vodou chladnější, zhruba 75 až 80 °C, jinak hrozí, že bude silný a nahořklý. Louhuje se kratší dobu, minutku dvě. Pro ty, kteří váhají mezi černým a zeleným čajem, se hodí oolongy – některé mají příjemnou až květinovou vůni, jiné jsou do mléčna nebo oříškova, další jsou tmavší nebo více do zelena. Oolong obsahuje enzym rozpouštějící tuk uskladněný v našich tukových buňkách. Čtvrtou základní kategorií čajů je čaj bílý. Má sice nejméně kofeinu, ale vynahradí si to jinými povzbuzujícími látkami. Je považován za čajovou elitu, protože se vyrábí z mladých ještě nerozvinutých čajových lístků a po sběru se hned usuší na slunci. Zalévá se nejchladnější vodou – zhruba 65 °C. Má lahodnou chuť a přičítá se mu spousta pozitiv – prevence rakoviny, cukrovky i srdečních neduhů.
Zelené čaje, oolongy a bílé čaje mají v sobě saponiny, flavonoidy a třísloviny. Saponiny působí ve střevech, a dokážou vázat cholesterol, který přijmeme v potravě, a okamžitě ho zase vylučují, takže nemá možnost se šířit. Také posilují nervový systém a čistí tělo – zamezují rozšiřování plísní, virů a bakterií. Flavonoidy jsou silné antioxidanty. Třísloviny aktivují metabolismus.
V módě je poslední dobou pití matchy. Patří do rodiny zelených čajů. Její lístečky jsou rozemleté na jemný prášek, při jehož výrobě nedochází k oxidaci. Lístky čaje matcha jsou pěstovány speciálním způsobem – farmáři je zastiňují, takže rostlina pak produkuje mnohem větší množství chlorofylu. Tento čaj je tak nejzelenější ze zelených. Má výrazné detoxikační účinky, eliminuje těžké kovy a toxiny. Skvělý je i jako podpůrný čaj na hubnutí. Má nulové glykemické hodnoty a v jednom šálku jsou až tři gramy vlákniny. Když ho pijete, vaše tělo spaluje kalorie dokonce čtyřikrát rychleji!
sérum s matchou, Delobutus, Biooo, 380?Kč
čajové lístky vyluhované v bio oleji, Huile de The Vert, Bioo, 299?Kč
čisticí gel s bílým čajem, Korres, Profimed, 475?Kč