22. října 2015
Brambory mohou být při dietě skvělý spojenec, ale je důležité dbát na jejich úpravu.

Takže nečekejte, že se budete ládovat chipsy a hranolkami. Při bramborové dietě můžete brambory vařit, dusit, či zapékat (bez tuku).
Po jednom týdnu bramborové diety můžete mít až o 1,5 kg méně.

Srovnání úpravy a energie (hodnoty ve 100 g)

vařené brambory 280 kJ
vařené ve slupce 370 kJ
pečené 390 kJ
americké brambory 425 kJ
šťouchané brambory 450 kJ
bramborová kaše s mlékem a máslem 480 kJ
bramboráky 1070 kJ
hranolky 1200 kJ

Geniální kombinace s bramborami

tvaroh a zakysané mléčné výrobky
nízkotučný sýr (cca 30 g na porci)
libová šunka (cca 30 g na porci)
čerstvá, dušená, pečená zelenina
luštěniny
tofu
libové maso a ryby (cca 100 g na porci)

Při vaření se vyhýbejte:

zahušťování moukou
dochucování sladkou smetanou
úplně se vzdejte majonézy
olej a sůl používejte s citem, chuť raději zvýrazněte bylinkami a kořením.

Příklad jídelníčku

Snídaně: salát z čerstvého ovoce dochucený medem a pomerančovou šťávou
Svačina: sklenice syrovátky nebo acidofilního mléka
Oběd: zapečené brambory s libovou šunkou, zeleninou a nízkotučným sýrem
Svačina: čerstvá zelenina nebo zeleninová šťáva
Večeře: vařené brambory s nízkotučným tvarohem nebo sýrem cottage.  

Tipy na dietní úpravu brambor