Naskočit na vlnu zdravé výživy je tak snadné. Všichni, kteří chtějí žít co nejkvalitněji a nejdéle, mají i v obyčejných supermarketech nepřeberné možnosti. Dáte si raději bio maso, organické jogurty nebo quinou? Či pravé kokosové mléko?
Výživa je samozřejmě velmi důležitá, jenže pak se dočtete o tetě britského kuchaře Nigela Slatera, která žila o misce polévky, likéru Baileys a kapkách proti kašli a stejně oslavila stovku... Jakou roli tedy naše stravování hraje? Vezmeme-li v úvahu prevenci rakoviny, může být naše váha důležitější než třeba to, kolik ovoce a zeleniny denně běžně sníme? A může naše fyzička hrát větší roli než konzumace těch správných ryb, pokud uvažujeme kupříkladu o prevenci infarktu?
Kam se tuk ukládá
Podle jednoho letošního australského průzkumu je nejvýznamnějším faktorem, který rozhoduje o délce života a problémech se zdravím, špatná strava. Týká se to například onemocnění srdce, rakoviny nebo cukrovky. Jen těsně za ní následuje obezita. Obě věci spolu pochopitelně úzce souvisejí a jejich význam v jednotlivých případech záleží i na řadě dalších okolností od genů až po kondici. Udržení zdravé tělesné váhy by mělo být prioritou. Ovšem mít trochu nadváhu není až taková tragédie. „Z hlediska zdraví je výhodnější než vychrtlost. Podváha s sebou nese řadu komplikací jako nízkou odolnost proti infekcím či zhoršené hojení ran,“ říká nutriční terapeutka Karolína Hlavatá.
„Všímejte si, kam se přebytečný tuk ukládá,“ radí australská výživová poradkyně Rosemary Stanton. „Pokud je to v horní části těla či pokud jde o viscelární tuk, který je mezi orgány, existuje velká spojitost s nemocemi,“ dodává. Ze stehen a hýždí se tuk do krve nedostane. Jinými slovy platí, že pokud má vaše tělo tvar hrušky, pár kilo navíc vám neuškodí. Jakmile ale naměříte okolo pasu více než 80 centimetrů, bude pro vás hubnutí stěžejní. Váha sama o sobě není nejlepším ukazatelem toho, jak na tom jsme, mnohem důležitější je tělesná konstituce.