Záchvaty přjídání: kromě tisíců kalorií nad povolený limit přinášejí i zdrcující výčitky svědomí – zase jsem se neovládla! Jak jsem to mohla udělat! Jde se tomu vůbec bránit?
Zbraň č. 1: Chce to klid!
Mnoho žen uvádí, že hřeší hlavně v krizových situacích, když jsou vystrašené, ve stresu či nervózní. Prostě se snaží problémy a nepříjemné situace zajíst. Postupně se z toho může stát návyk – po každé takové vypjaté chvilce se tělo bude dožadovat spousty a spousty jídla. Naučte se malý fígl: pokud máte těžkou chvilku, nejdřív se trochu uvolněte, než začnete něco konzumovat. Udělejte si alespoň pětiminutový relax (nebojte se i v kanceláři provést malé relaxační cvičení nebo stres pořádně prodýchat), a teprve až se budete cítit klidnější, zamiřte do kuchyně či bufetu.
Zbraň č. 2: Nebojte se odejít
Jíte rychle a čekáte pak u stolu, až dojedí ostatní? Chyba! Svou vůli tím vystavujete velkému pokušení. Je prokázáno, že i když sníte takovou porci, která vás dostatečně zasytí, pohled na ostatní spolustolovníky vás donutí dojíst i to, co jste předtím na svém talíři s odříkáním nechali, a zpravidla si ještě přidat nebo objednat něco navíc. Nebojte se proto vzdálit od stolu, jakmile dojíte. Pokud ostatním vysvětlíte, jaké k tomu máte důvody, nebudou vás považovat za nevychovance. Nemusíte to praktikovat věčně. Časem se vám podaří zbavit se v podvědomí uložené rovnice: sedět u stolu = jíst.