Ze všech stran slyšíte, že nejzdravější formou cukru je ten přírodní, který je v ovoci (a zelenině), a právě tento cukr by měl tvořit většinu cukru, který ze stravy přijímáme. Jenže každé ovoce je na tom s obsahem cukru trochu jinak. Kde se skrývají absolutní „cukrové“ bomby?
Liči
Vypadá nenápadně a chutná výtečně. Jeden šálek (cca 100 g) těchto drobných plodů obsahuje 29 g cukru. Ale je také dobrým zdrojem vápníku.
Fíky
Obsahují až 27 g cukru, ale klidně si je dobřejte, jsou lepší než čokoládová tyčinka. Navíc jsou zdrojem sodíku a vlákniny, což ocení vaše trávení.
Mango
Je osvěžující a k létu patří. Ale už trochu méně patří k redukční dietě. Šálek manga obsahuje 23 g cukru. Na jeho obranu musíme zmínit, že pokryje třetinu denní dávky vitaminu A.
Hroznové víno
K létu také neodmyslitelně patří. Obsahuje 15 g cukru ve 100 g a také velké množství vitaminu A, C, E a B6. Látky v hroznovém vínu podporují srdeční činnost.
Třešně
V nich je obsaženo 13 g cukrů ve 100 g. Jsou bohatým zdrojem minerálních látek: vápník, železo, zinek, hořčík, fosfor a jód.
Švestky
Obsahují 10g cukru ve 100g a jsou významným zdrojem vitaminu B a E.
Po čem sáhnout při dietě
Avokádo
Obsahuje minimum cukru (méně než 0,5 g/100g) a je velmi oceňováno pro důležité a zdravé tuky
Rybíz
Má velmi nízký obsah cukru a je perfektním zdrojem vitamínů.
Maliny
Chutnají božsky a obsahují pouze 5 g cukru ve 100 g. Obsahují také velké množství vitaminů A, B, C a také vápník a zinek.
Ostružiny
Obsahují necelých 5 g cukru ve 100 g a jsou super zásobárnou vitaminu C a B. V ostružinách také najdete antioxidanty, vápník, hořčík, železo a karoteny.
Borůvky
Na naše tělo působí jako dezinfekce. Pomáhají při střevních obtížích a jsou bohaté na vitamin C, mají vysoký obsah železa a antioxidačních látek. Ve 100 g je pouze 4,8 g cukru.
Nebojte se ovoce. I když obsahuje cukry, jsou opravdu lepší než ten bílý. Ovoce je lepší jíst dopoledne, kdy vám dodá potřebnou dávku vitaminů a energie. Odpoledne sáhněte raději po zelenině.