Diety jsou různé a je jich snad milion. Některá pravidla hubnutí však najdete téměř v každé z nich. Dalo by se říci, že se z nich už pomalu stala klišé, která automaticky přijímáme a řídíme se jimi. Jenže doba pokročila a je načase aktualizovat si informace...
1. „Pryč se sacharidy!"
Proč toto staré pravidlo porušit: Protože už existují dlouhodobější studie a my víme, že jojo efekt všechny, co drželi Atkinsonovu dietu, která sacharidy téměř nedovolovala, časem dostihl...
Nové pravidlo: Jezte sacharidy ve zdravé a metabolismu prospěšné podobě – klidně si jich dopřejte až pět porcí denně. Čemu dát přednost? Všemu celozrnnému – těstovinám, chlebu (nejlepší je žitný kváskový, který seženete ve většině prodejen s biopotravinami), tmavé rýži, ovsu, špaldě. Obilí je skvělé tím, že obsahuje tzv. „pomalé cukry“, které vám na rozdíl od bílého cukru, medu a sirupů, tedy „rychlých cukrů“ dodá kvalitní energii, a proto vás po jejich konzumaci opustí i chutě na sladké během dne – bude-li mít tělo zdroj kvalitnějšího cukru z obilí, nebude ho žádat z čokoládové tyčinky... Novodobí světoví dietní guru se shodují: „Zdravé sacharidy jsou zdrojem energie a vlákniny, a vyhýbat se jim je z dlouhodobého hlediska absolutně nerealistické a nevhodné.“
2. „Vyhněte se žloutkům!“
Proč toto staré pravidlo porušit: Dietní studie britské University of Surrey vypovídá jasně, jak se to s bílky a žloutky opravdu má. První skupinka pokusných dietářů jedla po dobu dvanácti týdnů dvě vejce denně plus normální výzkumníky předepsanou rozumnou dietu, druhá skupinka dostávala to samé jídlo jen bez vajec.
A? V obou skupinách se hubnulo stejně a hladiny cholesterolu byly také stejné. Množství cholesterolu ve vaječných žloutcích je totiž zanedbatelné ve srovnání s tím, co najdete například v salámech či dalších masných výrobcích.
Nové pravidlo: Žloutky obsahují proteiny, vápník a železo. Jezte je proto v rozumné míře (maximálně čtyři týdně). Z jídelníčku vyškrtněte průmyslově zpracované masné výrobky.