Dochucování
Saláty pravidelně ochucujeme olejem, cukrem, solí, koupenou zálivkou, smetanou, dresingem, kečupem a podobně. Zkuste je nahradit. Používejte kvalitní olivový olej vhodný na přípravu salátů. Sůl a cukr používejte v minimálních dávkách. Zálivku ani dresing nekupujte a připravte si vlastní ze zdravých surovin. Místo smetany používejte jogurt a na kečup rovnou zapomeňte.
Další nástrahou je zelenina v nálevu - platí to i pro olivy. Čtěte v čem je zelenina naložena a s nálevem zacházejte podobně jako s cukrem.
Porce
Další chybou v salátování jsou porce. Chybné jsou příliš velké i příliš malé porce. Také samozřejmě záleží na skladbě zeleniny, kterou do salátu zvolíte
Pozor na sýry
Ideální přísadou do salátu je sýr. Přemýšlejte, jak tučný sýr použijete. Ideální je maximální procento tuku 30. Při dietě se nedoporučuje víc než 50 gramů sýrů za den. Pokud se bez sýrů nedokážete obejít, používejte čerstvé sýry typu cottage.
Glykemický index
Dobrým ukazatelem potravin vhodných či nevhodných při dietě je glykemický index, podle něj můžete svědomitě připravovat saláty z ovoce i zeleniny a budete vědět, že nepřiberete. Například vyšší glykemický index mají brambory a kukuřice, proto s nimi zacházejte velmi opatrně.
Luštěniny
Jsou super i do salátu, obsahují vysoké procento bílkovin a vlákniny. V salátu se nebojte ani vajíček nebo tofu. Jen pozor, luštěniny konzumujte pouze přes den, večer je vynechte.
Maso
Vhodné je rybí a mořské plody, drůbeží, hovězí a libové vepřové. Na krkovičku zapomeňte! Maso připravujte s mimimem tuku!